Companii

Sicomed a castigat din managementul mai bun al resurselor

16.02.2005, 00:00 20

Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente, a inregistrat un profit net preliminar de 4,8 milioane de euro (195 mld. lei) in 2004, in crestere cu aproximativ 35% fata de 2003, datorita eficientizarii proceselor de fabricatie ale companiei.
Cifra de afaceri a Sicomed a cunoscut o crestere de pana la 5%, mai redusa decat ritmul de crestere al profitului, ajungand la aproximativ 43,3 milioane de euro (1753 mld. lei).
"Cresterea sustinuta a afacerilor Sicomed s-a datorat eficientizarii managementului resurselor precum si fluidizarii proceselor din cadrul companiei", a afirmat Klaas Postema, CEO al companiei Sicomed.
Profitul brut inregistrat de Sicomed anul trecut a fost de 6,5 milioane de euro (264 mld. lei), in crestere de la 5,1 milioane de euro (193 mld. lei), in 2003.
"Indicatorii economici ai companiei isi vor continua ritmul de crestere si anul acesta, pe baza procesului de dezvoltare al activitatilor", a mai spus Postema.
Compania si-a propus pentru 2005 o cifra de afaceri de 64 milioane dolari (aproape 50 mil. euro), si majorarea substantiala a exporturilor.
Pe primele noua luni ale anului trecut, Sicomed obtinuse un profit net de aproximativ 4 milioane de euro, scaderea de 20% fata de perioada similara din 2003 fiind pusa pe seama investitiilor derulate de companie.
Compania a fost preluata in 1999 de un grup de investitori financiari (fonduri de investitii) care au inceput un proces de restructurare a portofoliului de produse si cresterea exporturilor, menit sa reduca ponderea vanzarilor catre spitale in totalul cifrei de afaceri.
Principalele capacitati de productie ale companiei Sicomed sunt sectiile forme solide (tablete, comprimate filmate, capsule, drajee) si solutii parenterale in volume mari (medicamente perfuzabile), ambele fiind certificate calitativ cu standardele Good Manufacturing Practice (GMP).
Anul trecut, Sicomed a vandut sectia de solutii parenterale in volume mari (medicamente perfuzabile) catre compania italiana ACS Dobfar Info, in cadrul unei tranzactii estimate la peste 3 milioane de euro. Tranzactia a fost motivata de definitivarea procesului de eficientizare al productiei, strategia de dezvoltare a companiei vizand concentrarea activitatii catre facilitatile de productie forme solide si solutii parenterale in volume mici.
La sfarsitul anului trecut, Venoma Holdings, actionarul majoritar al producatorului de medicamente si-a redus participatia in cadrul societatii la 51% din actiuni, in incercarea de a conferi lichiditate mai mare pachetului de actiuni tranzactionat in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. La acea vreme, Robert Luke, directorul general al GED Development a exclus exit-ul, pe termen scurt, al fondurilor de investitii din actionariatul companiei.
Venoma Holdings este un vehicul de investitii detinut de fondurile de investitii Black Sea Fund si Fondul Roman Post Privatizare, administrate de societatile Global Finance si, respectiv, GED Capital Development. Restul capitalului este impartit de SIF Muntenia, care detine 12% din actiuni si SIF Oltenia cu 10,14%.
Actiunile Sicomed sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, la un pret de 8.400 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 97 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO