Companii

Sicomed retrage un medicament cu vanzari anuale de peste 2 mil. euro

09.12.2005, 19:05 68

Mivastin nu mai corespunde din punct de vedere estetic si poate fi reintrodus ulterior pe piata.

Sicomed Bucuresti a decis retragerea de pe piata a medicamentului Mivastin, destinat tratarii afectiunilor cardiovasculare, in urma unor probleme de natura estetica ale produsului. "Medicamentul Mivastin este retras de pe piata, deoarece studiile interne de stabilitate au indicat, in unele cazuri, schimbari ale aspectului comprimatelor. Desi este doar o problema estetica, standardele de calitate ale companiei impun adoptarea acestei decizii. Este posibil ca, pe viitor, medicamentul Mivastin sa fie reintrodus pe piata", a declarat Klaas Postema, presedintele executiv al Sicomed.

Compania a demarat deja procedurile de retragere de pe piata a medicamentului.

Piata simvastatinelor, din care face parte Mivastin, a avut o valoare de 10 milioane de euro pe primele 9 luni ale anului, iar Sicomed detine o cota de aproape 25% din piata cu acest produs. Vanzarile realizate de Sicomed cu Mivastin pe primele 9 luni ale anului curent sunt de 2,3 milioane de euro, potrivit CEGEDIM. Mivastin este comercializat si pe piata din Republica Moldova.

Medicamentul a inregistrat vanzari semnificative si pe segmentul licitatiilor nationale, organizate de Ministerul Sanatatii in cadrul programelor nationale de prevenire a diferitelor afectiuni ale populatiei.

"Am primit o notificare din partea companiei referitoare la retragerea medicamentului de pe piata. Este vorba despre o actiune voluntara, luata in urma schimbarii culorii comprimatelor. Proprietatile terapeutice ale medicamentului nu sunt afectate, dar aspectul este prevazut in fisa tehnica a produsului", a precizat Daniela Enache, ofiter de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului, institutia care autorizeaza punerea pe piata a medicamentelor.

Enache a adaugat ca produsele retrase de la comercializare vor fi distruse. Mivastin este comercializat in 4 forme de prezentare pe piata romaneasca, pretul mediu pentru o unitate vanduta fiind la iesirea din fabrica de 7,5 euro (27 lei), potrivit informatiilor companiei. Sicomed nu a precizat pretul la raft.

"Pana la solutionarea acestei situatii am propus clientilor sa achizitioneze Simvacard (produs de Zentiva - n.r.), astfel incat decizia de retragere a produsului Mivastin sa nu aiba consecinte atat asupra activitatii lor, cat si asupra pacientilor", a spus Mariana Wencz, country manager al Zentiva, actionarul majoritar al Sicomed. Simvacard are un pret mediu la raft de 10 euro.

Zentiva a finalizat in luna septembrie achizitia pachetului majoritar, reprezentand 51% din actiunile Sicomed, prin preluarea in intregime a actionarului majoritar al acestuia, vehiculul de investitii Venoma Holdings Limited. Pentru finalizarea tranzactiei, Zentiva a platit circa 102 milioane de dolari (peste 85 de milioane de euro), Sicomed fiind evaluata la 200 de milioane de dolari.

Produse pe acelasi segment al pietei comercializeaza si companiile Ranbaxy, Merck Sharpe & Dohme, Gedeon Richter, Zentiva, KRKA sau Ivax.

Compania Merck Sharp & Dhome (MSD) a retras anul trecut de pe piata mondiala antiinflamatorul Vioxx, care a inregistrat vanzari de peste 2,5 miliarde de dolari in 2003. Vioxx a fost retras si de pe piata romaneasca, medicamentul reprezentand circa 10% din vanzarile reprezentantei MSD in Romania.

Sicomed a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit net de aproximativ 9 milioane de euro, dublu fata de aceeasi perioada a anului 2004. Vanzarile companiei au atins valoarea de aproape 43 de milioane de euro, in conditiile in care primele 9 luni din 2004 au fost incheiate cu vanzari de circa 32,4 milioane de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO