Companii

SIF Muntenia a ajuns singurul finantator la Navol

03.12.2004, 00:00 27

SIF Muntenia a cumparat cea mai mare parte a obligatiunilor emise de santierul naval Navol Oltenita, platind peste 500.000 euro.
Navol a emis in acest an obligatiuni convertibile in actiuni la scadenta, in valoare de aproximativ 780.000 euro.  Dupa ce obligatiunile vor fi convertite in actiuni, SIF Muntenia va deveni actionar majoritar al santierului naval. Conform legislatiei pietei de capital, obligatiunile convertibile inm actiuni trebuie oferite mai intai actionarilor companiei direct proportional cu cota detinuta.
In prezent, SIF Muntenia este principalul actionar al Navol, cu o participatie de aproape 50%. Muntenia a preluat controlul la Navol in urma unei majorari de capital cu aport in numerar. Cota lui Ioan Alexandru, vechiul actionar majoritar, care a cumparat santierul de la stat in 1999 s-a redus in urma majorarii de capital pana la  aproape 30%.
Pretul de vanzare al unei obligatiuni este de 2.100 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a unei actiuni Navol. O obligatiune va da dreptul la conversie la doua actiuni Navol.
Desi anul trecut a adus o revigorare a santierelor navele romanesti care au inceput sa primeasca tot mai multe comenzi, evolutia favorabila de pe pietele internationale  nu a determinat pe moment si iesirea Navol dintr-o situatie financiara dificila. La inceputul lunii septembrie salariatii companiei au declansat conflictul de munca  din cauza neplatii la timp a salariilor. Datorita situatiei in care se afla companie, actionarii Navol au aprobat declansarea procedurii de reorganizare judiciara a societatii. Reorganizarea judiciara este o procedura prin care o companie aflata in imposibilitate a-si achita datoriile incearca sa isi redreseze activitatea.
Santierele navale au avut de beneficiat atat de pe urma cresterii economice a Asiei, care a detrminat armatorii sa-si suplimenteze flotele, dar si de pe urma uneii serii de reglementari noi in domeniul transportului petrolier si al gazelor lichide, care obliga armatorii sa isi inlocuiasca navele vechi cu nave noi, cu pereti dubli sau chiar tripli.
Actiunile Navol sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la un pret de 910 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO