Companii

SIF Transilvania: dividend de 0,05 lei, daca nu se aproba majorarea de capital

23.03.2006, 00:00 15

SIF Transilvania va propune actionarilor un dividend brut de 0,05 lei/actiune din profitul net obtinut anul trecut, in cazul in care Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor nu va aproba majorarea capitalului social prin emiterea de actiuni gratuite. Dividendul propus de SIF Transilvania este mai mic decat cel de anul trecut si fata de cele anuntate pana acum de celelalte SIF-uri.

SIF Transilvania intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu circa 27,3 mil. lei (7,8 mil. euro) prin incorporarea a peste 72% din profitul net obtinut anul trecut si emiterea de actiuni noi care vor fi distribuite in mod gratuit actionarilor. Daca majorarea va fi aprobata, fiecare actionar ar urma sa primeasca o actiune noua pentru fiecare doua actiuni detinute, dar in acest caz societatea nu va distribui dividende. Anul trecut, SIF Transilvania a obtinut un profit net de 37,8 mil. lei (10,44 mil. euro), aproape la jumatate comparativ cu profitul net inregistrat in 2004, dar cu circa 10% mai mare decat nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli.

Profitul SIF Transilvania provine din dividendele incasate de la companiile din portofoliu, din vanzarea participatiilor detinute la unele companii si, intr-o mai mica masura, din speculatii pe piata de capital.

Cea mai importanta contributie la dividendele incasate anul trecut de SIF Transilvania au avut-o companiile din sectorul financiarbancar, care au adus 82,1% din veniturile totale din dividende, fata de 63,7% in 2004. Sectorul financiar este cel mai bine reprezentat si in portofoliul SIF, unde aveau o pondere de 60,4% la sfarsitul anului. Veniturile obtinute de SIF Transilvania din vanzarea pachetelor de actiuni detinute la diferite societati din portofoliul de baza al companiei s-au ridicat la 38,3 mil. lei (10,58 mil. euro), din care 22,6 mil. lei (6,23 mil. euro) reprezinta profitul SIF. Cele mai semnificative pachete de actiuni vandute in 2005 sunt: un pachet de circa 3 mil. euro la operatorul portuar Comvex Constanta si un pachet de 1,7 milioane de euro la Petrom.

SIF Transilvania a realizat anul trecut achizitii de actiuni pe piata de capital in valoare de peste 33 mil. lei (9,15 mil. euro) si a vandut actiuni in valoare de aproape 11,6 mil. lei (3,2 mil. euro), din care a obtinut un profit de 3,12 mil. lei (0,86 mil. euro).

Valoarea portofoliului de actiuni al SIF Transilvania a crescut cu 75,5% in 2005 pana la 315 mil. euro. Cele mai importante sunt participatiile din sectorul financiar-bancar, a caror valoare s-a dublat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO