Companii

Sinceritatile de vara ale ministrului sanatatii

18.08.2003, 00:00 12



Desi suntem in plina vara si guvernul a fost plecat in concediu, ministrul Sanatatii a considerat inoportuna vacanta sI s-a lansat intr-o adevarata campanie de declaratii, care dovedesc, cel putin la acest nivel, nu numai o buna cunoastere a problemelor, dar sI talentul de a pune punctual pe i.



Printre altele, a promis ca va face public cazurile de coruptie sau nereguli constatate in sistem in urma controalelor, iar daca nu va avea sustinere pentru rezolvarea problemelor, va renunta la calitatea de demnitar.



"Stau cat sunt eficient. In orice actiune trebuie sa ai sprijin, protectie si adaptare. Nu vreau sa fiu complice la sistem, asa ca daca lucrurile nu vor merge, ma voi intoarce la spital, unde conduc o sectie de chirugie ale carei cheltuieli am reusit sa le reduc la jumatate, fara afectarea calitatii procedurilor", spune Beuran.





Performanta la doua capete



Pana sa se intoarca la spital sI-a propus, ca ministru sa "lucreze mai mult la performanta medicilor".



"Trebuie sa analizam ce putem face si ce nu, in functie de banii de care dispunem. Sigur, nu putem renunta la performanta, dar poate pregatim o echipa mai mare de medici care fac trasplant. Nu suntem pregatiti sa facem transplant de maduva, dar putem, in schimb, sa facem autotrasplant de celule stem. Putem rezolva cazuri foarte complexe de chirgie cardiovasculara la adulti, dar nu suntem pregatiti cu echipe speciale pentru operatiile pe cord la nou nascuti'', crede Beuran.





Privati pentru aparatura care "zace"



Doctorul Beuran a constatat ca aparatura de inalta performanta "zace" din 2000 in subsoluri sau spatii necorespunzatoare, Ministerul platind respectivele echipamente cu sute de milioane de dolari.



"Pentru aceste cazuri, vom cauta un partener privat care sa ia respectivele echipamente si, in parteneriat cu sistemul public, sa puna in functiune aparatura de inalta performanta", precizeaza ministrul.





Cum sa rezolvi simultan durerile



Ministrul a apreciat ca Sanatatea se confrunta cu multe probleme, care, din nefericire, necesita rezolvari simultane. "Incercam o rezolvare coerenta a problemelor din punct de vedere financiar, dar si legislativ"



Primele semnale legate de finantare, care au fost identificate in urma unor controale, atesta faptul ca, in 2003, din cele 56.000 de miliarde lei cat reprezinta bugetul estimat al asigurarilor sociale de sanatate, 27.000 de miliarde nu se regasesc in sistem, pentru ca banii nu au fost incasati de la contribuabili.



La aceste lipsuri se adauga datoriile foarte mari ale unor spitale, desi au primit o finantare importanta.





Reteaua care ne doare



Al doilea "producator de pierderi" este reteaua farmaceutica, adauga ministrul. El spunea ca au fost identificate cazuri in care farmacistii nu mai elibereau medicamente compensate si gratuite, sub pretextul ca au epizat plafonul. In schimb, ei aveau bani suficienti. Astfel ca, din acest motiv, numai in Bucuresti au fost reziliate contractele cu zece farmacii, iar actiunea va fi extinsa si la nivel national, a dat asigurari Beuran.





DatI-ne bani



Pana a-sI atinge dezideratele ministrul sI ministerul au nevoie de bani, deci face un apel un apel catre toti agentii economici pentru achitarea datoriilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.



"Din datele pe care le am de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pana in prezent, datoriile pe care le au societatile comerciale la plata asigurarilor de sanatate sunt de aproape 27.000 de miliarde. Un calcul simplu ne arata ca aceasta suma ar acoperi datoriile de 9.000 de miliarde de lei ale sistemului. Dar lucrul acesta se poate intampla doar daca fiecare dintre noi respecta legea. Si nu ne mai putem permite sa nu respectam legea", declara ministrul.



La data de 30 aprilie 2003, valoarea totala a datoriilor catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se ridica la 26.722,461 miliarde de lei. Numarul agentilor economici datornici este de 231.494, din care 2.285 au de platit peste un miliard de lei.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO