Companii

Sinteza a revenit pe profit pe primul semestru

28.07.2004, 00:00 21



Combinatul chimic Sinteza Oradea a incheiat primul semetru din acest an cu un profit de 6,3 mld. lei (150.000 euro), dupa ce la finalul primului trimestru raportase o pierdere de 880 mil. lei (22.000 euro).



In aceasta perioada, Sinteza a realizat o cifra de afaceri de 1,8 mil. euro, in scadere cu 5% comparativ cu vanzarile primului semestru din anul trecut. In termeni reali, cheltuielile au fost inferioare cu 5% (1,7 mil. euro) in timp ce veniturile companiei au fost de 1,9 mil. euro la finalul lunii iunie, in crestere cu 5 procente comparativ cu primele sase luni din 2003. In proportie de 99%, ele au provenit din activitatea de exploatare.



Anul trecut, Sinteza a obtinut un profit net de 6,6 miliarde lei (184.000 euro), in scadere in lei cu 23% fata de rezultatul din 2002. Veniturile totale ale companiei au inregistrat o crestere de 19% atingand 162,5 miliarde lei (4,5 milioane euro).



Sinteza Oradea produce pesticide, alaturi de mai multe marci de lacuri si vopsele, produse farmaceutice, pesticide, ambalaje metalice si din hartie, dar si sisteme complete de vopsire. Vopselele cuprind atat sortimente de protejare a suprafetelor impotriva intemperiilor si coroziunii, cat si produse cu scop decorativ.



Datoriile combinatului chimic au crescut cu 26% de la inceputul anului si au ajuns la 1,9 mil. euro, din care mai mult de trei sferturi reprezinta datorii cu scadenta sub un an. Capitolul "datoriia" cuprinde pe langa obligatiile comerciale, creditul pentru activitatea curenta contractat de companie cu BCR Oradea, alte obligatii curente sI contravaloarea dividendelor repartizate sI nedistribuite in suma de 210.000 euro. Cresterea datoriilor a fost insotita de o evolutie similara a creantelor, care au ajuns la 1,2 mil. euro, cu 18 procente mai mult decat in primul semestru din 2002.



In acest an, Sinteza a raportat achizitionarea a 94,3% din actiunile companiei Chimprod Oradea, din aceeasi industrie. "De pe urma cumpararii companiei Chimprod, ne asteptam la o crestere a vanzarilor totale, pe tot anul, cu 90 - 100 miliarde lei, comparativ cu vanzarile de anul trecut", a comentat Claudiu Sorin Pasula, presedintele companiei in momentul realizarii tranzactiei.



Sinteza este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine un pachet de 51% din actiuni, restul fiind detinute de actionari, persoane fizice si juridice, cu ponderi de sub 5 procente. Pentru anul trecut, compania nu a distribuit dividende, desi in ultimii ani, Sinteza practicase o politica constanta in acest sens.



BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, care fusese raportata cu o detinere de 5,1 procente din actiunile Sinteza la mijlocul lunii mai, si-a lichidat ulterior participatia, in castig.



Capitalul social al companiei este de 66 mld. lei (1,6 mil. euro), divizat in 4 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1500 lei/actiune. Actiunile Sinteza sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 2.090 lei/actiune, cotatie cu 4,5% superioara celei de la finalul sedintei precedente. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,2 milioane euro.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO