Companii

Smithfield anunta investitii de 75 de milioane de dolari in acest an

20.01.2006, 19:48 23

Gigantul american din industria alimentara Smithfield va investi anul acesta peste 75 mil. $ (62 mil. euro) pentru retehnologizarea combinatului de procesare a carnii de porc din Timisoara.

Compania americana are un plan de investitii de peste 850 de milioane de dolari in Romania. "Vom reinvesti in Romania 100% din profiturile obtinute de operatiunile romanesti in urmatorii zece ani", a declarat Richard J.M. Poulson, vicepresedinte executiv si consilier senior al presedintelui Smithfield Foods, Inc.

Pana in momentul de fata, investitiile Smithfield Romania depasesc 200 de milioane de dolari (165 mil. euro), suma care include achizitiile si investitiile in renovarea si retehnologizarea fermelor si a combinatului, constructia de ferme noi si popularea acestora, cat si investitii pentru protejarea mediului.

"Continuam investitiile incepute in 2004 constand in retehnologizarea combinatului de procesare a carnii de porc din Timisoara pana la finelea cestui an", a mai spus Poulson.

Pana in 2010, compania intentioneaza sa creasca si sa proceseze in Romania peste

4 milioane de porci anual. Modelul de afaceri propus de Smithfield include parteneriate pe termen lung cu fermieri din judetele Timis, Arad si Bihor. Pentru serviciile fermierilor se prevad plati anuale de peste 55 de milioane de dolari.

"Ne vom concentra si pe modernizarea fermelor existente si pe constructia de noi ferme de suine", a mai spus Poulson.

Reprezentantii companiei au precizat ca investitia din Romania este in centrul strategiei europene, dorind sa transforme Romania dintr-un importator intr-un mare exportator de carne de porc. Pentru americani, potentialul de crestere al pietei este extrem de mare. importurile de carne de porc acopera mai mult de 60% din consumul individual, doar 40% fiind rezultatul productiei si procesarii interne. Potentialul de crestere este asadar in continuare extrem de mare, o data cu imbunatatirea veniturilor populatiei si dezvoltarea clasei de mijloc.

Reprezentantii Smithfiled au anuntat ca in momentul in care operatiunile lor in Romania vor atinge potentialul maxim, investitia totala va depasi 850 de milioane de dolari. Potrivit estimarilor interne, proiectul grupului american va crea peste 4.000 de locuri de munca in regiunea Banatului, pana in 2010, in timp ce Noul Comtim va atinge vanzari anuale de 420 de milioane de dolari.

In aproape doi ani de prezenta pe piata romaneasca, Smithfield Foods, Inc a incheiat doua achizitii majore - Agrotorvis si Comtim Grup - si a cumparat o participatie de 50% atat in Agroalim Distribution (una din cele mai importante companii romanesti de logistica si de distributie a produselor alimentare), cat si la Frigorifer Tulcea (cel mai mare depozit frigorific din tara, cu o capacitate de 16.000 de tone). Ambele companii au afaceri anuale de peste 30 de milioane de euro si erau detinute de omul de afaceri roman de origine libaneza Mounir Halawani. Achizitia a 50% dintre actiunile detinute de Halawani la Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea este considerata de americani o "alianta strategica".

In prezent, compania este cel mai mare crescator de porci si procesator de carne de porc din lume, cu vanzari anuale de 11,6 miliarde de dolari. Smithfield Foods, Inc. are peste 51.000 de angajati in Statele Unite ale Americii, Brazilia, China, Franta, Mexic, Polonia, Romania, Spania si Regatul Unit al Marii Britanii.

In Romania, procesatorii de carne de porc folosesc in mare parte materie prima de import. Printre cei mai importanti producatori de mezeluri se numara afaceri de familie CrisTim Bucuresti, Aldis Calarasi, Angst si Caroli. Singurul jucator care face parte dintr-un grup international este Tabco-Campofrio detinut de spaniolii de la Campofrio Alimentacion. Estimarile privind piata indica vanzari de 330 de milioane de euro.



Smithfield in Romania

* in 2004 achizitioneaza activele complexului Comtim Timisoara de la Agrotorvis si Comtim Grup

* in 2005 cumpara 50% din Agroalim Distribution (una din cele mai importante companii romanesti de logistica si de distributie a produselor alimentare),

cat si din Frigorifer Tulcea (cel mai mare depozit frigorific din tara, cu o capacitate de 16.000 de tone)

* anunta investitii de 850 de mil. $ pentru producerea si procesarea carnii de porc in Romania

* are doua divizii distincte in Romania: Noul Comtim si Smithfield Procesare

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24