Companii

SNTR-ul a ajuns din nou in proprietatea Ministerului Agriculturii

02.10.2000, 00:00 28



Ministerul Agriculturii este din nou proprietar al Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR), dupa Curtea Suprema de Justitie (CSJ) nu a prelungit decizia Curtii de Apel care repunea in drepturi societatea InterAgro dupa suspendarea efectelor procesului de privatizare si a amanat cu o saptamana pronuntarea deciziei definitive privind privatizarea SNTR.

CSJ urmeaza sa se pronunte pe sase octombrie, dupa ce va analiza documentele suplimentare prezentate vineri de ambele parti - Leaf Tobacco A Michailides si, respectiv, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si InterAgro, a spus pentru Ziarul Financiar avocatul companiei grecesti, Romulus Popescu. Reprezentanti ai Ministerului Agriculturii sau ai InterAgro nu au fost disponibili pentru comentarii.

"Pana pe sase octombrie, privatizarea este nula", a precizat Popescu.

Compania Leaf Tobacco A Michailides a contestat la Curtea de Apel Bucuresti rezultatul licitatiei de privatizare a SNTR, castigata de firma romaneasca InterAgro, reclamand faptul ca in timpul procesului de privatizare nu a primit certificatul de sarcini fiscale ale societatii, grila de punctaj care a stat la baza deciziei finale a comisiei de privatizare si nici procesele verbale ale intalnirilor pentru negocieri. Transmiterea acestor documente este o obligatie cuprinsa in legislatia romaneasca privind privatizarea.

Guvernul nu a aprobat joi, desi a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei, un proiect de hotarare pentru acordarea de facilitati la plata datoriilor pe care SNTR le are catre bugetul de stat, din cauza obiectiilor ministrului Finantelor, care a argumentat ca datoriile societatii "sunt imense", sustin surse guvernametale. Ministrul Finantelor a solicitat clarificari suplimentare din partea Ministerului Agriculturii si o eventuala lamurire a situatiei societatii in urma finalizarii litigiului existent, au mai spus aceleasi surse.

Datoriile SNTR se ridica la aproximativ 1.700 mld. lei, dintre care datoria de baza este de 547,7 mld. lei, la care se adauga majorari de intarziere pentru datorii catre bugetul central si bugetele locale de peste 584 mld. lei si alte majorari de intarziere datorate aplicarii metodei "suveica" de aproximativ 545 mld. lei.

Guvernul a luat la cunostinta la inceputul lunii septembrie de o nota prin care Ministerul Agriculturii si Alimentatiei solicita reesalonarea datoriei de baza a SNTR, astfel incat plata sa se faca in rate egale in urmatorii cinci ani, iar penalitatile sa fie sterse.

In momentul anuntarii castigatorului licitatiei, ministrul Agriculturii, Ioan Muresan, a prezentat ca avantaj in favoarea societatii InterAgro faptul ca aceasta este dispusa sa isi asume neconditionat activelor si pasivelor societatii, in timp ce compania greceasca conditionase pretul de prezentarea certificatului de sarcini fiscale si de reesalonarea datoriilor societatii.

Muresan a acuzat Leaf Tobacco A Michailides ca reprezinta interese unui consortiu, printre care si grupul romanesc de firme Grivco, adica, indirect, interesele pricipalului partid de opozitie PDSR.

Premierul Mugur Isarescu a spus in repetate randuri in ultima perioada ca Guvernul va stabili reguli "precise, transparente, publice" pentru stergerea sau reesalonarea datoriilor ale intreprinderilor mari care nu au fost privatizate pana in prezent, acestea urmand sa fie aplicate doar in cazul "privatizarilor efective".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO