Companii

Spumante Silvania vinde actiuni de peste un milion de euro

13.12.2004, 00:00 44

Producatorul de vinuri spumante Spumante Silvania va emite 200.000 de noi actiuni la o valoare nominala de 25.000 de lei, pentru atragerea a peste 1 milion de euro necesari pentru sustinerea unui program de investitii sI diversificarea productiei.
Pachetul majoritar al companiei a fost recent preluat de un jucator local din industria bauturilor spirtoase - Indagrara Arad prin intermediul unei firme din Baia Mare - pentru aproximativ jumatate de million de euro. Aceasta a fost ultima privatizare din industria vinurilor spumante sI spumoase dupa ce cea mai mare parte a jucatorilor din industria vinurilor linistite au fost privatizati in ultimii ani.
DesI a pierdut mult din notorietatea pe care a avut-o marca Spumante Silvania inainte de '89 iar noul cumparator nu este decat un jucator local, planurile pentru viitor sunt ambitionase: lansarea pe piata a unor noi produse in a doua parte a anului viitor, dupa retehnologizarea liniilor de imbuteliere, modernizarea cladirilor administrative sI realizarea unei plantatii de vita de vie de 300 de hectare. Acest plan de investitii a fost estimat la circa 5 milioane de euro pentru urmatorii zece ani. In planurile noilor actionari ai Spumante Silvania se numara sI construirea unui motel sI a unei crame pentru introducerea in circuitele turistice mai ales ca viitoarea autostrada Bucuresti-Bors va trece la 10 kilometri de amplasamentul societatii.
Spumante Silvania a detinut anul trecut sub 1% din piata vinurilor spumante si spumoase, nereusind sa mai produca, ci doar si-a vandut stocurile. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de doar 330.000 de euro, care s-a situat cu putin sub nivelul datoriilor totale. Indagrara Arad este un producator local de bauturi spirtoase care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,3 milione de euro.
Piata spumantelor, care in ultimii ani a inregistrat scaderi constante, a atins anul trecut pragul de circa 10 milioane de sticle si este dominata de Astese Production Bucuresti (45% din piata) producatorul vinurilor spumoase Angelli care a fost preluat, la inceputul acestui an, de Henkel & Soehnlein din Germania. Pe locul doi se situeaza Karom Drinks detinut de un alt producator german de vinuri - Schloss Wachenheim - care a preluat recent Zarea Bucuresti, ajungand sa detina circa un sfert din piata. Pe urmatoarele locuri se afla Panciu, Jidvei si Cramele Prahova.
Spumante Silvania are un capital social de 8,7 miliarde de lei la o valoare nominala de 25.000 de lei/actiune (numarul total de actiuni este de 346.000 de actiuni). Actiunile sunt listate pe piata Rasdaq sI au o lichiditate foarte scazuta. Ultimul pret mediu de tranzactionare din aprilie 2002 a fost de 2.500 de lei/actiune.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO