Companii

Startul ideal pentru malluri: 80% grad de ocupare

Autor: Cristina Stoian

29.09.2010, 23:25 35

După un 2009 în care proiectele de centre comerciale auîngheţat, investitorii reîncep procesul de analiză a pieţei,aproape 6 proiecte de malluri urmând să fie livrate începând deanul viitor, potrivit companiei de consultanţă imobiliară ColliersInternational.

"Pentru un centru comercial este ideal să aibă, pentru început,un grad de ocupare de 80%. În momentul în care reuşeşte săînchirieze jumătate din mall, dezvoltatorul are siguranţa că ritmulde închiriere va fi bun şi grăbeşte construcţia. Anul viitor vor filivrate 2-3 proiecte de centre comerciale în Bucureşti şi alte 2-3în provincie", a declarat Simina Istrate, senior associate peretail în cadrul Colliers International.

Următorul centru comercial anunţat că se va deschide înoctombrie 2010 este Gold Plaza din Baia Mare, cu o suprafaţăînchiriabilă de circa 30.000 de metri pătraţi şi care a anunţatdeja ca portofoliu de branduri Cora, C&A, LC Waikiki, NewYorker, Deichmann, Takko, Leonardo sau Douglas. "Gradul de ocupareeste de 90% în prezent. Va fi un mall regional, întrucât acoperăpatru judeţe, de aceea s-a pus accent şi pe partea de servicii şientertainment, elemente care lipsesc în zonă. Va avea un cinema cu6 săli pentru a putea acoperi cererea, sală de bowling sau sală defitness", a spus Istrate, în cadrul conferinţei Romanian RetailReal Estate, organizată de International Council of ShoppingCenters (ICSC), prezentă în 80 de ţări.

Repornirea proiectelor vine pe fondul interesului din partearetailerilor în special de fashion, care şi-au continuatexpansiunea şi în anii de criză financiară.

În 2009 România a ocupat locul doi în topul ţărilor cu cele maimulte branduri nou intrate, nouă la număr, după Emiratele ArabeUnite, cu 21 de branduri, potrivit unei analize realizate decompania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE) pe 300de retaileri şi 200 de ţări. Trendul a continuat cu intrarea, anulacesta, a retailerilor Camaieu, Gerard Darel, SIX, Brioche Doree şicu anunţul companiei de bricolaj Leroy Merlin şi a discounteruluialimentar Lidl că vor deschide primele unităţi în a doua parte aacestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO