Companii

Strategia de privatizare la Distrigazuri, in Monitor

17.11.2003, 00:00 42

Statul roman va ceda 51% din actiunile Distrigaz Nord si Distrigaz Sud catre un investitor strategic sau un consortiu format din mai multi investitori strategici.
Potrivit strategiei de privatizare, oferta cea mai buna va fi determinata pe baza unei grile de punctaj, stabilita conform normelor metodologice. Statul va putea negocia in perioada de valabilitate a ofertei de vanzare cu ofertantul care a obtinut punctajul cel mai mare definitivarea si incheierea contractului de privatizare.
Viitorii proprietari ai celor mai mari distributii de gaze din Romania vor trebui sa preia pachetele majoritare in urma vanzarii de actiuni prin negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, combinata cu o majorare de capital, potrivit strategiei de privatizare aprobate printr-o hotarare de guvern publicate in Monitorul Oficial la finele saptamanii trecute.
Actul normativ nu precizeaza marimea pacehtului de actiuni vandut direct de stat investitorului strategic, insa ministrul economiei si comertului spunea in urma cu cateva zile ca este vorba de aproximativ o treime din totalul actiunilor companiei, dupa modelul ales pentru distributiile de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Privatizarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, care acopera 85- 90% din distributia totala de gaze la nivelul tarii, este estimata la cateva sute de milioane de dolari, potrivit oficialilor din ministerul de resort.
Pana acum, preluarea distributiilor de gaze a starnit un interes puternic din partea grupurilor germane Wintershall si Ruhrgas, Gazprom (Rusia), Gaz de France (Franta) sau Enel Gas (Italia). Unele companii si-au format deja echipele cu care vor participa la privatizarea Distrigazurilor: Wintershall mizeaza pe serviciile de consultanta juridica ale casei de avocatura CMS Cameron McKenna Cristina Brinzan, in timp ce firma CA IB asigura serviciile de consultanta pentru compania germana Ruhrgas.
Ambele companii sunt active de ani buni pe piata romaneasca, Ruhrgas - in comertul si distributia de gaze (prin Congaz), Wintershall - in comertul si productia de gaze (ce va incepe pana la finele anului).
Statul roman, proprietarul a 100% din actiunile Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, a anuntat ca semnarea contractului de privatizare va avea loc pana pe 31 martie 2004.
Distribuitorii privati precum Congaz Constanta, Gazvest Arad sau VitalGaz activeaza la nivel local, in urma unor investitii de zeci de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO