Companii

Teba Industries inchide o fabrica de textile din Arad cu 900 de angajati

17.04.2008, 20:44 477

Costul cu forta de munca impinge afacerile grupului Teba Industries spre estul tarii. Actionarii grupului cu activitati in industria textila Teba Industries au decis sa inchida fabrica din Arad si sa relocheze activitatea la Iasi, din cauza accentuarii deficitului de personal in zona de vest a tarii si a cresterilor salariale.
"Actionarii vor sa lucreze in zone mai profitabile. Pentru fabrica din Iasi, forta de munca este mai ieftina si este mai usor de gasit personal calificat", spune Laura Madosa, manager general al Teba Industries.
Peste 900 de angajati care lucrau in fabrica de la Arad, unde era produsa imbracaminte pentru copii, vor fi afectati de procesul de relocare. Decizia inchiderii centrului de productie de la Arad a fost luata in luna octombrie a anului trecut, urmand ca pana in august sa fie mutate toate operatiunile la Iasi. In prezent, mai lucreaza 600 de angajati in fabrica de la Arad.
"Compania le-a oferit angajatilor optiunea de a se muta la Iasi, insa foarte putini sunt dispusi sa faca acest lucru", a mai spus Madosa, precizand ca angajatii care au acceptat relocarea ocupa, in general, pozitii de ingineri sau de specialisti.
Pe langa fabrica de la Arad, grupul mai are in prezent inca doua fabrici pe piata locala, la Iasi, unde lucreaza 1.100 de oameni, si la Brad, unde sunt angajati alti 600. Alte trei facilitati de productie sunt localizate in Republica Moldova, unde lucreaza 1.300 de oameni. La nivelul anului 2005, in cadrul grupului lucrau peste 6.000 de angajati, in trei ani, numarul acestora ajungand la 3.900, cati sunt in prezent.
Cel mai probabil, pe terenul de aproximativ 4 hectare pe care se afla fabrica din Arad, urmeaza sa fie dezvoltat un proiect imobiliar.
Grupul Teba Industries, care cuprinde 15 companii, este detinut de olandezii de la Teba Group NV.
Grupul estima in 2006 o cifra de afaceri de 58 mil. euro, in crestere cu 67%, in urma renuntarii la sistemul lohn in favoarea productiei proprii, in conditiile in care in prima jumatate a anului, compania raportase vanzari de circa 30 milioane de euro, dublu fata de nivelul din primele sase luni ale anului precedent.
Afacerile din industria textila au intrat in ultimii ani pe o panta descendenta, multi dintre oamenii de afaceri care aveau businessuri in domeniu acuzand o lipsa tot mai acuta de forta de munca.
Salariile din industria textila sunt printre cele mai mici din economie, iar multi dintre muncitorii calificati si necalificati din domeniu au plecat sa lucreze in strainatate, astfel incat multe dintre fabricile de textile din tara au ajuns practic depopulate, fapt ce a dus la inchiderea multor unitati de productie. Salariul mediu net din industria textila este de sub 200 de euro pe luna.
Spre exemplu, Coats Romania, com-panie detinuta de grupul britanic Coats si unul dintre cei mai mari producatori de ata industriala, cu afaceri de peste 34 mil. euro pe piata locala, a anuntat la inceputul acestui an ca va semna contracte si cu clienti din domeniul componentelor auto, in conditiile in care fabricile de confectii nu mai pot asigura dezvoltarea accelerata a businessului local.
De asemenea, Joseph Seroussi, proprietarul J&R Enterprises, care angajeaza in jur de 6.000 de persoane, a reziliat contracte cu retaileri celebri, precum Hugo Boss, din cauza lipsei de forta de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO