Companii

Tec Miaco si-a inchis din capacitatile de productie

07.09.2004, 00:00 71

Tec Miaco, cel de-al doilea jucator din industria carnii de pui, intrat in reorganizare judiciara la inceputul acestui an, a inceput un program de restructurare in urma caruia a inchis unele facilitati de productie.
"Am inchis abatorul de la Mangalia, am transferat intreaga productie la cel de la Crevedia si am intrerupt distributia in anumite zone ale tarii mai indepartate de capacitatile noastre de productie. Am mai inchis fermele de pasari, care erau mai putin performante", spune Marius Iliev, presedintele Tec Miaco si proprietarul a 45% din afacere.
Urmare a acestor masuri, capacitatea de productie lunara a grupului a fost redusa de la 2000 de tone/luna la 1.500 de tone/luna. Iliev spune ca nu a vandut si nici nu intentineaza sa vanda activele inchise, pentru ca le pastreaza "in perspectiva atragerii de capital".
Grupul se afla in cautari asidue pentru atragerea unor investitori, dupa ce la inceputul acestui an cele doua fonduri de investitii care detineau 45% din afacere - Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Fund (RIF)- si-au vandut participatiile catre un investitor local, al carui nume Iliev nu doreste sa-l dea publicitatii. "Acum, suntem in negocieri cu mai multi investitori, dar nu pot spune numele lor, deoarece nu am definitivat discutiile", afirma Iliev.
Tec Miaco a avut anul trecut vanzari de 43 de milioane de dolari, iar pentru acest an estimarile merg catre vanzari cu 30% mai mici decat in 2003.
Creditorii au solicitat la inceputul acestui an declararea starii de insolvabilitate a Tec Romania, una dintre cele 5 firme din grupul Tec Miaco, pentru datorii totale de 15-20 de milioane de euro.
Conform datelor furnizate de Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) industria carnii de pui a fost zguduita, anul trecut, de numeroase falimente: Institutul de Cercetari Avicole de la Balotesti (cumparat de grupul LaDorna), Avicola Oradea, Avicola Botosani si Avicola Suceava.
Problemele crescatorilor de pui au venit pe fondul dublarii pretului la cereale pe plan international. In plus, industria trebuie sa se confrunte cu importuri masive de pulpe de pui din SUA si Brazilia, care au reprezentat 80% din totalul importurilor romanesti de carne de pasare de anul trecut: 90.500 de tone.
Productia interna fara autoconsum s-a ridicat anul trecut la 185.000 de tone. Importurile reprezinta o amenintare pentru industria autohtona si prin prisma preturilor cu care acestea vin pe piata de 500-600 de dolari pe tona. Piata carnii de pui s-a ridicat anul trecut a circa 350 milioane de dolari. Tec Miaco a detinut anul trecut circa 15% din aceasta piata.
Pe fondul problemelor industriei autohtone a carnii de pui, Banvit, unul dintre cei mai mari producatori de profil din Turcia, a anuntat ca va demara o investitie de  40 de milioane de dolari (din care 15 milioane de dolari, un imprumut de la International Finance Corporation) intr-o facilitate de crestere a pasarilor amplasata la Zimnicea cu o capacitatea anuala de 40.000 de tone, aproape dublu cat au produs anul trecut primii doi producatori autohtoni: Agricola International Bacau si Tec Miaco. Tec Miaco a produs anul trecut 24.000 de tone de carne de pui in viu sub marcile "Ferma Natural", "Avicola Crevedia", "Galo" si "Avicola Constanta". Tec Miaco detine Avicola Crevedia, Avicola Constanta si Combipra Ploiesti un siloz cu o capacitate lunara de 5.000 de tone de cereale.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO