Companii

Terapia a crescut cu 9,5% în primele şase luni: "Avansul nu reflectă posibilităţile reale ale companiei"

Terapia a crescut cu 9,5% în primele şase luni:...

Autor: Ana Maria Petcana

05.08.2014, 00:00 35

"Avansul nu reflectă posibilităţile reale ale companiei, însă am fost nevoiţi să revizuim portofoliul şi modelul de afaceri în condiţiile în care am fost obligaţi să plătim o taxă clawback cu peste 25% mai mare decât cea de anul trecut. De asemenea, tot mai multe canale comerciale ne blochează accesul în afara plăţii unor discount-uri de peste 20%. Este vorba despre aşa-zisa «taxa de raft», care de exemplu a fost interzisă în Polonia. Pentru semestrul doi estimăm o evoluţie în grafic", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al producătorului, Dragoş Damian.

El a arătat că tot din cauza taxei clawback, Terapia Ranbaxy a amânat investiţii capitale pentru 2015.

În luna iulie, Damian declara că grupul din care face parte producătorul faramceutic a blocat investiţiile în noi facilităţi de producţie în România, dar cele în derulare, precum centrul de cercetare-dezvoltare pentru producţia de noi medicamente generice de la Cluj, vor continua.

"În loc să construim o fabrică nouă, plătim anual 50 milioane lei taxă clawback. Aveam planuri să investim în facilităţi noi de producţie, dar le-am oprit", spunea Damian, fără a dezvălui valoarea investiţiilor planificate.

În prezent, taxa clawback reprezintă 38% din preţul unui medicament şi se aplică indiferent de preţul produsului. Producătorii de medicamente generice au solicitat în nenumărate rânduri guvernului să corecteze mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferenţiat pentru produsele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaţionale.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Terapia Ranbaxy a înregistrat anul trecut un profit net de 109 milioane lei (24,7 milioane euro), în creştere cu aproape 13% com­para­tiv cu nivelul din 2012, iar cifra de afaceri a fost de peste jumă­tate de miliard de lei, creş­te­rea fiind la jumătate comparativ cu cea a profitului.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari. Ulterior, în 2008, grupul japonez Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories, iar în acest an Sun Pharmaceutical Industries, compania farmaceutică cu cea mai mare capitalizare de pe bursa din India, a anunţat că va prelua Ranbaxy printr-un schimb de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO