Companii

Terapia a vandut mai mult si mai profitabil decat anul trecut

09.08.2001, 00:00 15



Producatorul de medicamente Terapia Cluj Napoca a vandut in primul semestru al acestui an cu 45,7% mai mult decat in aceiasi perioada a anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a crescut si in termeni reali, de la 15,5 milioane de dolari (304,4 miliarde lei) in primul semestru al lui 2000, la 16,2 milioane de dolari (443,38 miliarde lei).

"Cresterea vanzarilor se datoreaza in principal produselor distribuite pe piata interna, ponderea exportului ramanand constanta. Cresterea vanzarilor pe piata locala se explica si prin activitatea sustinuta de marketing, constand in promovarea intensa a unor produse strategice ale companiei", explica raportul semestrial al Terapia.

"Produsele strategice" ale companiei sunt cele destinate sistemelor respirator, nervos central, musculo-scheletic si cardiovalscular.

In scopul sustinerii activitatii de promovare au fost infiintate puncte de lucru pentru distributia de medicamente in Bucuresti, Craiova si Galati.

Conform raportului Terapia, vanzarile din primul semestru au depasit din punct de vedere valoric previziunile din Bugetul de Venituri si Cheltuieli (BVC) si au permis companiei sa se situeze pe locul trei, din punct de vedere cantitativ, in topul producatorilor de medicamente.

Piata medicamentelor din Romania este estimata la 450 de milioane de dolari anual si este dominata din punct de vedere cantitativ de producatorii romani (Sicomed Bucuresti - liderul, Antibiotice Iasi, Terapia) la care s-a adaugat dupa achizitia Europharm si grupul anglo-american GlaxoSmithKline.

Din punct de vedere valoric, insa, situatia este diferita. Datorita preturilor mai mari cele mai bune vanzari din punct de vedere valoric le au companiile internationale.

Astfel, liderul pietei din punct de vedere valoric este GlaxoSmithKline (12%), urmat de Sicomed (6,1%), Antibiotice (4%) si liderul pietei internationale, compania americana Pfizer (3,4%).

Terapia detine din punct de vedere valoric o cota de piata de aproximativ 3%.

Vanzarile companiei pe piata interna s-au cifrat in prima jumatate a anului la 315,88 miliarde de lei (11,6 milioane dolari). Valoarea exporturilor a fost de 4,62 milioane de dolari.

Veniturile totale ale Terapia pe primul semestru au crescut de la 372,42 miliarde de lei (2000) la 561,62 miliarde de lei (anul acesta), cu 50,8%.

Realizarile primelor sase luni din punct de vedere al veniturilor au depasit estimarile bugetare cu 14%.



Miza pe rentabilitate

Managerii de top ai Terapia au fost schimbati anul trecut odata cu modificarile din structura actionariatului, unul dintre obiectivele noii echipe fiind cresterea rentabilitatii companiei.

Inceputa in 2000 (cand profitul a crescut de aproape patru ori mai repede decat ritmul aprecierii cifrei de afaceri), imbunatatirea rentabilitatii a continuat si in prima jumatate a acestui an.

Rata rentabilitatii (profit brut/cifra de afaceri) Terapia, a crescut de la 29,8%, pe primul semestru al anului trecut, la 35,6%.

Profitul net s-a cifrat in primele sase luni ale lui 2001 la 124,35 miliarde de lei (4,52 milioane dolari), in crestere in termeni reali cu 18% fata de aceiasi perioada a anului trecut.

Cauzele principale ale cresterii rentabilitatii companiei sunt reducerea cheltuielilor de exploatare raportate la 1.000 de lei venituri si reducerea duratelor de recuperare a creantelor.

Capitalul social al Terapia este de 306,61 miliarde de lei, iar actionarii semnificativi sunt Romanian Investment Company Cyprus (care detine 20% din capital), Romanian Investment Fund (cu un pachet de 14,58% din titluri) si fondurile Braodhurst si Lindsell cu 7,37%. Romferchim detine 17,95 % din companie iar Labrador Partner, 5,27%.

Actiunile Terapia, listate la categoria intai a Bursei de Valori, se afla pe un trend ascendent, care s-a accentuat in ultimile zile, de la inceputul acestui an.

Daca in luna martie a lui 2001, cotatia actiunilor fluctua in jur de 1.600 de lei, ultimul pret de tranzactionare a atins nivelul de 2.000 de lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO