• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Companii

Topul celor mai mari case de avocatura. Primele zece firme au incasat 90 mil. euro. Liderul Tuca Zbarcea a avut o rentabilitate de 58%

Topul celor mai mari case de avocatura. Primele zece firme au incasat 90 mil. euro. Liderul Tuca Zbarcea a avut o rentabilitate de 58%
16.03.2010, 23:16 8594

Cele mai mari zece firme de avocatura de pe piata locala auincasat anul trecut venituri de 87,6 mil. euro, in scadere cu doar1% fata de anul precedent, aceasta fiind una dintre pietele cu celemai mici scaderi din economie in 2009, cel mai greu an din ultimuldeceniu, arata o analiza a ZF pe baza declaratiilor anuale de venitdepuse la Administratia Financiara. Avocatii au continuat sa facabani desi pietele traditionale, precum fuziunile si achizitiile,imobiliarele sau finantarile bancare s-au prabusit, la fel ca siafacerile companiilor din retail sau constructii.

Liderul pietei in functie de incasari a fost si anul trecutechipa avocatilor de la Tuca Zbarcea & Asociatii, urmata defirmele NNDKP, Musat & Asociatii, Bostina si Asociatii siPopovici Nitu & Asociatii. Tuca Zbarcea a incasat anul trecut27,8 mil. euro, potrivit declaratiilor anuale de venit, dar baniipropriu-zisi ai firmei au fost 22,7 mil. euro, restul sumelor fiindincasate in contul altor firme alaturi de care s-a lucrat peproiecte de consultanta juridica.

"Din punctul de vedere al cifrei de afaceri generate, anul 2009a fost, pentru noi, unul exceptional, cu venituri brute de 22,7milioane de euro fara TVA si un randament de aproximativ 58%.Aceasta cifra nu include sumele incasate de biroul teritorial de laCluj, de subsidiarele noastre de insolventa si proprietateintelectuala si nici sumele incasate de Tuca Zbarcea &Asociatii ca lideri de consortiu, dar in numele unor parteneri siplatite acestora din urma", a declarat pentru ZF Florentin Tuca,managing partner al firmei.

Tuca Zbarcea a reusit anul trecut sa creasca datoritareorientarii catre domenii precum energia, arbitrajele, litigii sirestructurari, si faptului ca firma a recuperat o serie de arieratedin anii trecuti, precum si datorita unor onorarii de succes dinproiecte de energie, arbitraje internationale, proiecte imobiliaresi litigii.

"In 2009, aproximativ 85% din incasari au provenit din sectorulprivat", a mai precizat Tuca.

Firmele lui Ion Nestor si Gheorghe Musat, care timp de 15 anisi-au impartit fara rivali primele doua pozitii, sunt acum pelocurile doi si trei.

Singurele firme de avocatura din top zece care au inregistratanul trecut incasari in crestere sunt Tuca Zbarcea & Asociatii,Popovici Nitu & Asociatii, Schoenherr si Asociatii siZamfirescu Racoti Predoiu.

Pe de alta parte, firmele de avocatura NNDKP si Musat &Asociatii au inregistrat venituri mai mici anul trecut, dar auincercat sa compenseze prin largirea ariei de servicii deconsultanta oferite.

Astfel, strict pe firma de avocatura, NNDKP a inregistrat oscadere cu 6% a veniturilor, pana la 13,9 mil. euro, dar firmele deconsultanta fiscala si proprietate intelectuala din grup au adusvenituri suplimentare de aproape doua milioane de euro.

Scaderea inregistrata de Musat & Asociatii a fost mai mare,astfel ca cele doua firme au facut rocada pe pozitiile doi-trei aleclasamentului avocatilor. "In contextul scaderii drastice ainvestitiilor private in 2009, ca urmare a crizei financiare, Musat& Asociatii a inregistrat o diminuare de aproximativ 15% aveniturilor. Avand in vedere ca 99% din veniturile firmei provindin sectorul privat, consideram ca aceasta scadere este fireasca, mai toti clientii nostri confruntandu-se cudificultati. Este bine cunoscut ca pe timp de criza cele mai buneafaceri sunt cele cu statul, iar acest lucru este valabil si inlumea avocatilor", spune Catalin Baiculescu, co-managing partner alfirmei Musat & Asociatii.

Un avocat de top aduce venituri de 150.000 deeuro

Primele zece firme in functie de incasari, potrivit datelorfurnizate de casele de avocatura, numara aproximativ 560 deavocati, care au generat anul trecut in medie venituri de 150.000de euro.

In ceea ce priveste marjele de profit ale firmelor, acestea s-aupastrat in intervalul 40-60%, potrivit datelor furnizate de o seriede companii precum Tuca Zbarcea sau Musat & Asociatii, in timpce alte firme au preferat sa nu faca publice aceste date.

Firmele internationale care au prezenta pe piata locala preferade cele mai multe ori sa prezinte informatii financiare doar lanivel consolidat, astfel ca jucatori precum Badea Clifford Chancesau Salans, care ar fi putut prinde un loc in top zece, potrivitinformatiilor existente in piata, nu fac parte din acestclasament.

Austriecii de la Schoenherr, in schimb, ofera si informatiidefalcate, astfel ca strict pe incasarile biroului din Bucurestifirma a inregistrat o crestere a veniturilor de aproape 7%.

De unde au venit banii

"Am inregistrat anul trecut crestere datorita faptului ca amcontinuat sa lucram pe o serie de proiecte imobiliare, unelefuziuni si achizitii si foarte multe proiecte de energie. Apoi, amplusat pe litigii, insolventa si dreptul muncii, domenii care suntin curs de a deveni un stalp puternic al firmei", a comentat siSebastian Gutiu, managing partner al Schoenherr si Asociatii.

In ciuda scaderii economice si a afacerilor din domeniul privat,nevoia de servicii avocatiale a fost la un nivel similar fata de2008, chiar daca in alte domenii decat cele traditionale. Impresiagenerala este ca onorariile au scazut, sub presiunea companiilorcare au cautat sa reduca din costuri, dar domenii precum litigii sirestructurari corporatiste sau ale finantarilor bancare au generatvenituri mai mari decat in alti ani.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931