Companii

Transavia, 1 mil. euro in ferme

12.07.2005, 20:00 39

Producatorul de carne de pasare Transavia Alba Iulia, unul dintre primii trei jucatori din piata, detinut de omul de afaceri Ioan Popa, a investit din fonduri proprii un milion de euro intr-o noua ferma de crestere a pasarilor care va mari cu 2.000 de tone de carne productia din acest an pana la 18.000 de tone. "Noua capacitate ne va permite sa ne aliniem cresterii cererii de carne de pasare si sa tinem pasul cu competitia de pe piata, fiind dotata cu tehnologie de ultima generatie", spune Ioan Popa, presedintele Transavia.

Noua ferma de la Unirea in judetul Alba Iulia face parte dintr-un plan de investitii mai amplu care presupune, printre altele, deschiderea de noi capacitati de productie si extinderea gamei de produse. Transavia a fost anul trecut unul dintre jucatorii cei mai activi pe piata carnii de pui printr-o investitie de 12 mil. euro intr-un abator cu o capacitate de 50.000 de tone/an. Compania estimeaza pentru acest an dublarea cifrei de afaceri pana la 40 de milioane de euro.

Trendul existent pe piata carnii, care a inclinat puternic vanzarile de produse refrigerate in dauna celor congelate, a produs modificari si in structura vanzarilor Transavia, unde "refrigeratele" ating aproape 70% din vanzari. Firma, cu capital privat romanesc, Transavia a fost infiintata in anul 1991, avand activitati in sectorul de crestere a pasarilor, producerea de furaje combinate, abatorizarea si prelucrarea carnii.

Conform Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania (UCPR) piata carnii de pui are o valoare anuala de circa 350 de milioane de dolari (275 de milioane de euro). Cantitativ, aceasta atinge 275.000 de tone din care aproape jumatate au venit din import. Piata este puternic afectata de importurile ieftine (considerate "prea ieftine" de jucatorii din piata), dar este dominata in continuare de jucatorii autohtoni.

Principalii competitori ai Transavia sunt Agricola International Bacau, Aaylex Bucuresti, Agrisol International, Avicola Calarasi, Tec Miaco si o serie de jucatori mai mici. Pe fondul problemelor micilor jucatori, dar si al fostului loc doi din piata, Tec Miaco, intrat anul trecut in reorganizare judiciara din cauza unor datorii totale de 15-20 de milioane de euro, turcii de la Banvit au anuntat o investitie mamut de 40 de milioane de dolari la Urziceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO