Companii

Transgaz contribuie cu 10,2 milioane euro la bugetul companiei care dezvoltă proiectul Nabucco

Transgaz contribuie cu 10,2 milioane euro la bugetul companiei care dezvoltă proiectul Nabucco

Foto: Shutterstock

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

06.01.2012, 18:48 304

Transgaz (TGN) va participa cu suma de 10,2 milioane euro la bugetul consolidat pentru primul semestru din 2012 al companiei Nabucco Gas Pipeline International, care dezvoltă gazoductul Nabucco.

Propunerea va fi analizată de acţionarii Transgaz la 10 februarie, conform unui raport remis Bursei.

Suma de 10,2 milioane euro este corespunzătoare participaţiei de 16,6% deţinută de Transgaz în cadrul Nabucco Gas Pipeline International, fondurile vizând cheltuieli de funcţionare şi dezvoltare.

Nabucco Gas Pipeline International a fost înfiinţată la Viena în 2004 pentru a dezvolta, construi şi opera conducta Nabucco. Compania este deţinută de acţionarii Nabucco, respectiv OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), fiecare cu participaţii egale.

Gazoductul este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria, pentru a reduce dependenţa Europei de importurile din Rusia.

Costul estimat al proiectului este de 7,9 miliarde de euro.

Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Statul deţine 73,5% din acţiunile companiei naţionale de transport al gazelor naturale, prin Ministerul Economiei. În acţionariatul Transgaz se regăseşte şi Fondul Proprietatea, care deţine 14,98% din titlurile companiei, iar restul de 11,5% din acţiuni sunt în portofoliile investitorilor de la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO