Companii

Transgaz şi Transelectrica fac front comun şi vor să strângă bani de pe Bursă odată cu statul

Transgaz şi Transelectrica fac front comun şi vor să strângă bani de pe Bursă odată cu statul

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

16.03.2011, 23:53 48

Compania de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN)şi transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti(TEL) cer statului să le ofere posibilitatea de a strânge bani depe Bursă prin oferte publice de acţiuni, pentru susţinereaplanurilor de investiţii.
Ministerul Economiei şi-a propus să vândă în acest an pe Bursă câte15% din acţiunile Transgaz şi Trans­electrica, unde controleazăpachetele majoritare de acţiuni, pentru a strânge bani labuget.

Conducerile celor două companii propun ca odată cu ofertelestatului, acestea să deruleze şi majorări de capital şi să vândă peBursă acţiuni noi, pentru a strânge bani de la investitori, banicare să intre în companii. În urma acestor operaţiuni, participaţiastatului la cele două companii ar urma să scadă de la 73% înprezent la circa 51%.
Vânzarea de acţiuni noi ar putea majora semnificativ ofertelederulate la cele două companii şi ar putea atrage atenţia unorinvestitori mai mari, interesaţi să preia pachete semnificative deacţiuni.
Transgaz propune derularea unei oferte de acţiuni noi în valoare de60 mil. euro, odată cu vânzarea de către stat a unui pachet de 15%,evaluat în prezent pe piaţă la 111 mil. euro.

"Acum o lună şi jumătate am înaintat OPSPI (Oficiul ParticipaţiilorStatului şi Privatizării în Industrie - n.red.) o notă defundamentare în care am rugat ca în paralel cu vânzarea pachetuluide 15% de către stat să se facă şi o majorare de capital, astfelîncât acţiunile pe care le-am emite pentru majorare să fie vândutedirect pe bursă. Am plecat de la ideea ca statul să rămână cu peste51% din acţiuni", a declarat Elisabeta Ghidiu, directorul Direcţieide strategie, piaţă de capital, comunicare şi relaţii corporative aTransgaz, la un seminar pe tema listării companiilor energetice labursă.

Aceeaşi idee este susţinută şi de conducerea Transelectrica.
"Am făcut o propunere către minister să se vândă încă 10-12% dinacţiuni pentru susţinerea programului de investiţii. În măsura încare ministerul este de acord poate vom vedea o nouă ofertă.Astfel, statul va rămâne cu cel puţin 52%", a declarat Stelian Gal,directorul general al Transelectrica.
Astfel, compania ar putea strânge circa 35 mil. euro, pe lângă cele53 mil. euro pe care le-ar încasa statul din vânzarea unui pachetde 15%. Conducerea Transelectrica solicită încă de la listare castatul să-i ofere posibilitatea de a strânge bani de pe Bursă, încondiţiile în care compania a fost nevoită să se îndatoreze mult labănci pentru a-şi finanţa investiţiile. Datoriile Transelectrica seridicau la finele anului trecut la 410 mil. euro, iar cheltuielilefinanciare au mâncat în ultimii ani profiturile operaţioanale alecompaniei.

De cealaltă parte, Transgaz este destul de puţin îndatorată şi aobţinut în ultimii ani profituri record, însă este obligată sădistribuie o mare parte a profiturilor sub formă dedividende.
"Suntem obligaţi să dăm 90% din profit ca dividende, ceea ce nepune în dificultate. Mă doare buzunarul când am de făcut investiţiimari, proiecte de interconectare, dar nu pot utiliza profitul şitrebuie să merg pe împru­muturi. Dacă Ministerul Economiei acceptămajorarea capitalului social, îmi mai dă o bulă de oxigen. Trebuiesă înţeleagă că atâta timp cât eşti acţionar majoritar trebuie sătragi cu compania la aceeaşi căruţă", a explicat ElisabetaGhidiu.

Transgaz a făcut anul trecut un profit net de 367 milioane de lei(86 milioane de euro) şi ar trebui să distribuie dividende învaloare de 330 milioane de lei.
Statul a vândut pe Bursă 10% din Transelectrica în 2006, pentru 34de milioane de euro, şi 10% din Transgaz la finele lui 2007 pentrucirca 63 de milioane de euro. De când s-au listat, cele douăcompanii nu au strâns bani de pe piaţa de capital.
Principalul acţionar minoritar al celor două companii este FondulProprietatea, care deţine câte 15% din acţiuni la fiecare. Transgazeste evaluată pe Bursă la 745 mil. euro, iar Transelectrica are ocapitalizare de 358 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO