Companii

Trei grupuri, pe lista scurta pentru preluarea LaborMed

20.12.2007, 18:41 63

Doua fonduri de investitii si un producator international de medicamente sunt pe lista scurta pentru preluarea producatorului de medicamente LaborMed Pharma.
Advent International si GED Capital, fonduri de investitii care nu sunt la primul contact cu industria farmaceutica, si Teva Pharmaceutical, cel mai mare producator mondial de medicamente generice, negociaza preluarea pachetului majoritar de actiuni al LaborMed Pharma, au declarat pentru ZF surse din industrie. Favorit ar fi Advent, iar valoarea companiei este estimata in jurul a 120 mil. euro.
Advent a detinut pana anul trecut pachetul majoritar de actiuni la producatorul local Terapia, preluat de indienii de la Ranbaxy intr-o tranzactie de 324 mil. dolari, in timp ce GED a detinut pana la finalul anului 2005 producatorul local Sicomed, preluat de cehii de la Zentiva. Gigantul israelian Teva nu are capacitati de productie locale si este prezent la nivel de reprezentanta, business - ul acestuia fiind estimat la 16 mil. dolari in acest an.
Reprezentantii fondurilor si ai companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. LaborMed este in acest moment singurul producator roman de medicamente de dimensiuni mari detinut de antreprenori locali. Actionariatul sau se imparte intre Marilena Jiquidi (26,13%), Ionel Lovin (26,13%), Iliana Ghita (26,13%), Constantin Mircioiu (6,61%) si Georgi Stoyanov Georgiev (15%). Ei au angajat in urma cu cateva luni compania Raiffeisen Investment Romania pentru a asigura consilierea in cadrul procesului de vanzare.
Producatorul ar reprezenta una dintre ultimele sanse pentru jucatorii internationali de a intra pe piata locala, caracterizata de cele mai mari ritmuri de crestere din regiune. La nivel de producatori, se mai asteapta in 2008 privatizarea Antibiotice Iasi.
LaborMed a inregistrat anul trecut o marja a profitului net de aproape 40% si a finalizat anul acesta o investitie de 13 mil. euro intr-un centru de productie propriu din Bucuresti, cu o capacitate de pana la 1,5 mld. doze anual.
Piata farmaceutica locala este estimata la 1,8 mld. euro in acest an, iar in 2008 ritmul de crestere se asteapta sa se mentina la peste 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO