Companii

Trei pe-o vaca: McDonald's, Danone si Nestle

27.03.2001, 00:00 21



McDonald's, cea mai mare retea de restaurante fast-food, intentioneaza sa faca o alianta cu alte doua mari companii multinationale, Danone si Nestle, pentru a cumpara "vacile cu totul" de la furnizorii lor, iar fiecare sa foseasca ceea ce le este necesar: laptele sau carnea, se arata intr-o editie recenta din Financial Times.

Compania, care si-a vazut actiunile cazand la bursa din cauza temerii investitorilor ca ar putea fi afectata de scandalul "bolii vacii nebune" (BSE) si al febrei aftoase, incearca sa reorganizeze aprovizionarea cu carne de vaca in Europa.

Planurile referitoare la acest proiect vizeaza aplicarea acestuia intr-o perioada de pana la cinci - sase ani.

McDonald's nu creste bovine si nici nu intentioneaza sa faca acest lucru, au declarat oficialitatile sucursalei din Germania a companiei. Oricum, cartofii si salata pe care le foloseste sunt cultivate de fermierii contractati, in exclusivitate pentru McDonalds, care le impune anumite standarde calitative.

Reprezentantii McDonald's din Germania sustin ca BSE a avut un impact mult mai mare asupra vanzarilor decat se estimase.

Pentru prima parte a anului 2001, compania estimeaza castiguri de 29-30 de centi pe actiune, cu 4-5 centi mai putin decat veniturile anterioare. Situatia se datoreaza, in principal, izbucnirii epidemiilor la animale.

McDonald's Germania este a patra unitate din cadrul grupului, in privinta veniturilor obtinute, avand in 2000 o cifra de afaceri de 40,2 mld. de dolari.

In Romania, McDonald's si Danone folosesc materiile prime, carnea si respectiv laptele, produse local, in timp ce toate produsele Nestle sunt importate. Contactate de Ziarul Financiar, cele trei companii au declarat ca, deocamdata, nu sunt abilitate sa faca declaratii referitoare la aceasta chestiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO