Companii

Tuborg investeste peste 60 mil. euro in dublarea productiei

29.10.2007, 19:38 18

Producatorul marcilor de bere Tuborg si Carlsberg, United Romanian Breweries Bereprod (URBB), va investi intre 60 si 90 de milioane de euro pentru a dubla capacitatea de productie, pana la 4 milioane de hectolitri de bere anual, aproape un sfert din capacitatea totala a pietei locale de bere.
Compania controlata de grupul olandez International Breweries a luat aceasta decizie dupa ce in prima parte a acestui an piata berii a inregistrat o crestere peste asteptarile principalilor jucatori, fiind puternic influentata si de temperaturile ridicate din ultima perioada.
Reprezentantii companiei nu au decis inca locatia unde va fi construita noua unitate de productie, aceasta putand fi ridicata atat in continuarea fabricii din Bucuresti, prin mutarea centrului de distributie, cat si in partea de vest a tarii, pentru a asigura o acoperire mai buna a pietei.
"Daca va fi realizata langa fabrica din Bucuresti, valoarea investitiei va fi de circa 40 de euro pe hectolitru, adica aproximativ 60 de milioane de euro, insa daca se va decide sa fie construita in afara Capitalei, respectiv in vestul tarii, atunci investitiile pot ajunge si la 60 euro pe hectolitru, adica 90 de milioane de euro", a declarat Shachar Shaine, presedinte al URBB.
Piata berii a inregistrat anul acesta cresteri cu mult peste asteptarile principalilor jucatori din industrie, in primele sase luni vanzarile de bere consemnand un avans de peste 20%, in contextul in care initial producatorii mizau pe cresteri de maximum 5-7%.
Evolutia pietei i-a determinat pe principalii jucatori sa investeasca anul acesta in marirea capacitatilor de productie, Heineken deruland in prezent investitii de circa 40 de milioane de euro in cresterea capacitatii de productie de la aproximativ 5 milioane de hectolitri la 6 milioane de hectolitri, in timp ce Ursus investeste 50 de milioane de euro in fabrica de la Timisoara pentru a putea atinge o productie anuala de 6,3 milioane de hectolitri la finele lui 2008.
Decizia nu a fost luata insa numai de filiale locale ale multinationalelor, ci si de producatorii locali, European Drinks avand in prezent o capacitate anuala de productie de circa 5 milioane de hectolitri, in timp ce Bere Mures si-a propus sa atinga anul viitor o capacitate de productie de peste 2 milioane de hectolitri, ceea ce ar depasi capacitatea actuala a filialei Carlsberg pe plan local.
Astfel, intr-o piata in care principalii jucatori fac investitii cumulate de peste 100 de milioane de euro in majorarea productiei, actionarii URBB au decis sa continue in aceeasi directie, mai ales ca vanzarile din sezonul estival au fost franate de capacitatea insuficienta, potrivit reprezentantilor Tuborg.
In cursul acestui an imbuteliatorul Tuborg a investit peste 20 mil. dolari (14,4 mil. euro) in finalizarea unei noi sectii cu ajutorul careia sa poata atinge o productie de 2 milioane de hectolitri.
"Noua capacitate de productie a fost finalizata mai tarziu decat ne-am fi asteptat, in septembrie-octombrie, deoarece nu am dorit sa intrerupem temporar ciclul de productie pe perioada verii, iar aceasta se va vedea in rezultatele de la finele acestui an, care vor fi cu 10% sub estimarile initiale", a spus presedintele URBB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24