Companii

TUI: Este imposibil ca litoralul românesc să atragă din turiştii care renunţă la Egipt şi Tunisia

Autor: Liviu Iancu

14.03.2011, 13:07 23

"Litoralul românesc nu este destul de competitiv astfel încât săatragă turiştii care vor renunţa la vacanţele în Egipt sau Tunisia.În cele două ţări sunt câteva sute de hoteluri de 4 şi 5 stele,care acum au redus tarifele la jumătate faţă de anii trecuţi. Noiavem pe litoral câteva hoteluri de 5 stele şi câteva zeci de patrustele, care au preţuri mai mari decât cele din Bulgaria sau Turcia,de exemplu", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ciprian Popescu.

El a arătat că la un hotel de 5 stele din Mamaia tariful este de180 de euro pe noapte pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus,pe când o unitate similară din Antalya (Turcia), în regim de ultraall inclusive, percepe în vârf de sezon un tarif de 140 de europentru o cameră dublă.

După câţiva ani de absenţă din România, TUI a adus anul trecutpe litoral circa 200 de turişti, iar pentru anul în curs estimeazăcă numărul acestora va creşte de cinci ori, în urma intensificăriipromovării pe piaţa germană.

Pe litoralul românesc, TUI operează în sezonul estival o cursăcharter săptămânal, pe care o împarte cu alţi câţiva turoperatorigermani, şi are contracte semnate cu doar şase hoteluri. Princomparaţie, în Bulgaria TUI lucrează cu peste 60 de hoteluri şioperează zilnic câteva curse charter.

"În situaţia actuală a litoralului românesc, dacă nu se schimbănimic, TUI poate aduce maxim 10.000 de turişti pe an. Pe litoralulbulgăresc vin anual prin TUI peste 500.000 de turişti", a adăugatPopescu.

El a afirmat că TUI nu are prea multe oportunităţi pe litoralulromânesc, deoarece sunt foarte puţine hoteluri renovate, iarpreţurile sunt mari.

"Ca să aducem câteva sute sau câteva mii de turişti, nedescurcăm, dar ce ne facem dacă vrem să ne extindem cu TUI Nordicsau cu TUI Franţa? Nu avem unde, pentru că sudul litoralului, înspecial, şi litoralul, în ansamblu, nu e îm măsură să fiecompetitiv cu Turica sau Bulgaria. Noi vrem să vindem orice evandabil", a spus reprezentantul TUI.

Acesta a precizat că pentru a începe să opereze din 2012 înRomânia şi divizia scandinavă a grupului este nevoie de câtevacondiţii minimale, pe care litoralul românesc nu le îndeplineşte.Printre acestea se numără şi existenţa unor complexe hoteliereînchise, de tip club, cu spaţii de agrement şi locuri de joacăpentru copii.

"Dacă nu se va schimba nimic, TUI Nordic va intra anul viitor cunişte pachete experimentale, de mică anvergură. Dacă se va investi,însă, în sudul litoralului, vor veni cu patru chartere pe săptămânăşi vor aduce peste 10.000 de turişti", a mai spus Popescu.

Reprezentanţii TUI s-au arătat nemulţumiţi de serviciile şipreţurile de pe litoralul românesc, într-o discuţie avuta săptămânatrecută la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin cu ministrulDezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Aceasta le-apromis reprezentanţilor turoperatorului german că va încerca sărezolve o parte din probleme.

Ea a spus atunci că interesul naţional trebuie să primeze înfaţa intereselor locale ale unor hotelieri pentru ca litoralulromânesc să atragă turişti.

Udrea a discutat cu reprezentanţii TUI despre planurile deinvestiţii ale statului în sudul litoralului, despre demolareaclădirilor construite ilegal şi despre igienizarea staţiunilor.

Ea le-a promis reprezentanţilor TUI, nemulţumiţi de felul încare arată litoralul românesc, că în scurt timp acesta va ficurăţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO