Companii

Ucrainienii spera la 5 mil.$ dupa AvtoZAZ

24.08.2000, 00:00 14



Guvernul ucrainean intentioneaza sa vanda un pachet de 31,59% din actiunile producatorului de autovehicule AvtoZAZ, printr-o licitatie care va avea loc in luna octombrie, transmite Reuters.

Pretul de pornire al pachetului este de 29,8 milioane de hrivne (5,48 milioane de dolari), a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al Fondului Proprietatii de Stat ucrainean.

In urma privatizarii, Guvernul va ramane cu 50% plus unu actiuni, pachet pe care il va pastra pana la 27 iunie 2004. Restul de 18,41% din actiuni a fost deja vandut salariatilor, la preturi privilegiate, si populatiei, in urma procesului de privatizare in masa.

Capitalul social al AvtoZAZ se ridica in prezent la 5,75 milioane de hrivne (1,05 milioane de dolari).

Compania, amplasata in regiunea Zaparojat, a avut pana acum experiente nefaste cu investitori straini. In urma cu doi ani, AvtoZAZ a incheiat un joint-venture cu constructorul sud-coreean Daewoo Motor, avand un capital social de 300 milioane de dolari.

In ciuda facilitatilor garantate de Guvern, proiectul nu s-a dovedit a fi viabil, populatia optand, din cauza puterii reduse de cumparare, sa-si ia masini second-hand.

In primele sase luni ale anului, societatea a produs 6.119 masini, de trei ori mai multe decat in perioada similara a anului trecut, insa departe de obiectivul propus pentru acest an, de 38.000 de autovehicule. Grupul a vandut anul trecut circa 12.000 de autovehicule.

AvtoZAZ produce in prezent autoturisme sub marca Tavria si Dana.

Pe de alta parte, Executivul de la Kiev a anuntat lansarea peste doua luni a privatizarii unui pachet de 20% din actiunile singuruluiu producator de motoare de avioane din tara, Motor Sich. Pretul de pronire al licitatiei este de 26,8 milioane de hrivne (4,94 milioane de dolari).

Guvernul ucrainean estimeaza ca va obtine anul viitor din privatizari circa 6,5 miliarde de hrivne (circa un miliard de dolari), a declarat ieri Ihor Mitiukov, ministrul de finante al Ucrainei. Initial, Executivul stabilise prin programul de privatizare obtinerea a circa 4,5 miliarde de hrivne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24