Companii

Ultima strigare pentru hotelul Mara: 8,1 mil. dolari

22.04.2003, 00:00 12

Hotelul Mara din Sinaia va fi scos pentru ultima oara la vanzare la jumatatea lunii mai, pretul de pornire fiind de 8,1 milioane de dolari, jumatate fata de suma ceruta la prima licitatie.
Daca nici la aceasta ultima licitatie nu se va prezenta nici un cumparator, complexul hotelier de la Sinaia va intra in proprietatea privata a statului. In aceste conditii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bacare (AVAB) ar putea organiza o licitatie pentru acordarea operarii unui lant hotelier international.
"Era de asteptat sa nu avem solicitanti la primele licitatii, avand in vedere metodologia care se aplica, de scadere a pretului la fiecare licitatie. Chiar daca se pleaca de la 50% din suma initiala, exista sanse sa depasim valoarea estimata de experti pentru ca licitam dupa metoda pretului competitiv", a declarat ieri Ionel Blanculescu, presedintele AVAB.
Hotelul, care apartine societatii Mara Investments, a fost inchis incepand cu 26 februarie 2003 si este administrat de o companie specializata, careia AVAB ii plateste 9.600 de dolari pentru o perioada de trei luni.
De asemenea, Autoritatea a asigurat complexul pentru toate riscurile la societatea ARDAF, valoarea asigurata fiind de 16 milioane de dolari, iar valoarea politei - 12.000 dolari, cu posibilitate de plata in rate trimestriale.
In acest caz, AVAB are de recuperat o creanta de 28,6 milioane de dolari. Mara Investments s-a imprumutat in 1994 de la Bancorex cu 20,5 milioane de dolari si 20,11 miliarde de lei pentru constructia si amenajarea complexului comercial. Mara Invest a platit din acesti bani numai 3%.
Societatea a incheiat cu Six Continents un contract de franciza pe 20 de ani pentru includerea hotelului de la Sinaia in lantul hotelier Holiday Inn. Valoarea francizei a fost stabilita la 4% din venitul anual brut.
Complexul hotelier, care are patru stele, are 284 de locuri de cazare, restaurant, club de noapte, sali de conferinta si spatii comerciale, piscina semiacoperita si terenuri de tenis. Etajul unu al hotelului este ocupat de un centru de sanatate cu o capacitate de 65 de pacienti pe zi unde se pot urma proceduri precum electroterapie, masaj, bai galvanice, hidroterapie.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO