ZF News

Un arbitru de tenis de câmp produce zacuscă şi dulceaţă într-o comună cu mai puţin de 5.000 de locuitori

Un arbitru de tenis de câmp produce zacuscă şi...

Autor: Corina Mirea

07.01.2014, 19:13 3609
Vlad Zdrenţu, 36 de ani, arbitru de tenis de câmp, a renunţat în toamna lui 2012 să mai consume zacuscă din comerţ şi a început să producă în casă propria reţetă sub brandul Cămara din Brăneşti, iar acum speră să vândă 3.000 de borcane cu un preţ care variază între 17 şi 25 de lei.
 
„Nu mă gândesc să îmi deschid un magazin şi nici să îmi fac un SRL pentru că şi în cazul în care aş ajunge la 15 tipuri de produse nu ar fi rentabil. Vreau să îmi diversific produsele, să încep din toamna lui 2014 să fac şi suc natural de mere, presat la rece, dar acest lucru presupune investiţii mari pe care nu mi le permit momentan“, explică Vlad Zdrenţu.
 
Primele borcane le-a făcut pentru prieteni, însă în toamna anului trecut şi-a mărit capacitatea de producţie şi a ajuns să vândă zacusca şi, ulterior, dulceţurile şi în magazine cu produse naturale din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Arad. Din toamnă şi până la finalul anului 2013 Vlad Zdrenţu a avut o producţie de aproape 800 de borcane. „Când s-au născut copiii am început să mă uit foarte atent pe toate etichetele produselor pe care le cumpăram şi am constatat că cele mai multe dintre ele aveau toate chimicalele posibile în compoziţie. Îmi plăcea oricum să gătesc şi făceam asta pentru familie, aşa că am zis că ar putea fi şi un mod de a-mi găsi o ocupaţie şi o sursă de venit suplimentară în perioada de toamnă-iarnă, când iau pauză de la activitatea mea de zi cu zi“, spune arbitrul, care speră ca până la finalul lunii februarie, când se încheie sezonul de iarnă, să ajungă la o producţie de circa 3.000 de borcane de zacuscă şi dulceaţă. Preţul unui borcan de zacuscă de la Cămara din Brăneşti variază între 17 şi 19 lei, iar al unui borcan cu gem sau dulceaţă (fără zahăr, cu fructe fierte în must) ajunge la 25 de lei.
 
În prezent, antreprenorul, care locuieşte în Brăneşti, judeţul Ilfov, o comună cu mai puţin de 5.000 de locuitori, comercializează nouă sortimente de zacuscă, gem şi dulceaţă, pe care le produce, la foc de lemne, într-un spaţiu special amenajat din apropierea casei.
 
El precizează că legumele şi unele fructe sunt cumpărate de la sătenii din Brăneşti şi că, deocamdată, el este singurul „angajat“ al Cămării din Brăneşti. A investit până în 10.000 de euro în afacere (cei mai mulţi bani fiind cheltuiţi pentru amenajarea spaţiului de producţie) şi lucrează în prezent ca Persoană Fizică Autorizată (PFA).
 
„Dacă ştiam cât de complicat este să îţi faci o firmă, un PFA, probabil că m-aş mai fi gândit înainte de a începe afacerea. Sunt foarte multe detalii la care nu te gândeşti atunci când faci pasul acesta. Fiecare lot produs trebuie dus la analize şi ai pierderi destul de mari, prin urmare, e greu să menţii un preţ decent pentru consumator. Mai mult, nu ai voie să amesteci cu lingură de lemn produsul şi nici să coci vinetele, spre exemplu, pe un grătar în curte.“
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO