Companii

Un fond danez a luat 20% din fabrica de mobila SMLM Danero

02.11.2006, 13:13 46

Fondul de Investitii pentru Europa Centrala si de Est, inregistrat in Danemarca, a devenit actionar la compania SMLM Danero, cu activitati in industria lemnului din Romania, conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
Fondul de investitii a adus o contributie de 135.000 de euro la capitalul SMLM, asigurandu-si in acest fel 20% dintre actiuni. In urma derularii acestei operatiuni, capitalul social al companiei a ajuns la 2,4 mil. lei (0,7 mil. euro), de la 2 mil. lei (0,5 mil. euro).
In prezent capitalul social al companiei este impartit de catre Stratusmob Blaj, cu 40% din titluri, Labofa-Munch, o companie inregistrata in Danemarca cu 40% si Fondul de Investitii pentru Europa Centrala si de Est, cu 20%. Ulterior acesta din urma a numit in functia de administrator al SMLM pe Piotr Krzysztof Lemieszek, de origine poloneza.
SMLM produce mobila de birou destinata exclusiv pietei daneze.
In luna iulie, Szabo Carol, directorul general al Stratus Mob Blaj, a declarat pentru Mediafax ca SMLM va realiza in primii doi sau trei ani de activitate o cifra de afaceri de 150.000 de euro pe luna, urmand ca nivelul acestui indicator sa creasca la 200.000 de euro.
Pe de alta parte, Stratusmob estimeaza pentru 2006 o cifra de afaceri de 8 mil. euro, in scadere cu circa 25% fata de anul trecut, pe fondul reducerii capacitatii de productie. Firma a inchis recent o fabrica de PFL, situata in Blaj. Societatea detine doua fabrici de mobila si o unitate pentru productia de ambalaje, amplasate in Blaj, pe un teren cu o suprafata totala de 32 de hectare.
Compania exporta 99% din productie, in state precum Ungaria, Bulgaria, Italia, Belgia sau Danemarca. Portofoliul fondului de Investitii pentru Europa Centrala si de Est cuprindea, la finalul anului trecut 151 de proiecte, in domenii variate de la textile la agricultura, turism, mobila, productie de metale sau imobiliare.
In Romania, fondul este implicat in 16 proiecte, in parteneriate cu firme precum United Romanian Breweries (productie de bere), Voronet Funiture (mobila) sau Glulam (produse din lemn).
Industria de mobila din Romania a traversat in 2005 unul dintre cei mai dificili ani de dupa Revolutie, fiind primul in care atat productia cat si exporturi au consemnat scaderi. Pentru acest an estimarile indica valori similare cu cele inregistrate in 2005.
Principalii jucatori de mobila de pe piata locala sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Silvarom, Alprom sau Parisot.
In urmatorii cinci ani productia ar putea ajunge la 2,5 mld. euro in conditiile in care numarul angajatilor va continua sa scada, iar tot mai multi jucatori vor fi nevoiti sa-si diminueze productia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO