Companii

Una din zece masini vandute nu a fost inmatriculata in Romania: „Au preferat sa le vanda la export, pentru ca in Romania nu le vindeau deloc”

Una din zece masini vandute nu a fost inmatriculata in Romania: „Au preferat sa le vanda la export, pentru ca in Romania nu le vindeau deloc”
20.01.2010, 00:00 62

Peste 10% din vanzarile de masini raportate nu au fost siinmatriculate pe piata locala, potrivit unei analize a ZF pe bazadatelor preliminare din piata auto si a statisticilor DirectieiRegim Permise si Inmatriculari a Vehiculelor.

Pe fondul crizei financiare si a scaderii pietei auto locale cupana la 60%, dealerii si importatorii au preferat sa vanda chiar siin pierdere la export in Europa de Vest stocurile de masini pentrua obtine lichiditati.

"Au preferat sa le vanda la export, pentru ca in Romania nu levindeau deloc. In Coreea de Sud anul trecut nu s-au produs masinitimp de doua luni, fapt care a dus la o crestere a cererii inEuropa pentru marcile coreene", a spus Nicolae Sorescu, directorulgeneral al Radacini Motors, dealer Opel si Chevrolet.

Anultrecut la nivelul lunii aprilie apareau primele discutii cu privirela reexporturile anumitor marci, in conditiile in care vanzarileraportate erau de doua ori mai mari decat inmatricularile.

Diferenta prea mare in cazul unor marci intre vanzari siinmatriculari in cazul anumitor marci i-a facut si pe membriiAsociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) sase gandeasca la schimbarea modului de raportare in 2010.

"Daca se va schimba modul in care se va realiza statistica APIAin 2010 se va decide in cadrul sedintei APIA. Statistica nu vadepinde de raportarile Registrului Auto Roman, dar se va tine seamasi de acestea, nu numai de ceea ce comunica dealerii siimportatorii, pentru ca statistica sa fie cat mai exacta", asubliniat Ernest Popovici, presedintele APIA.

Incepand cu luna septembrie, in cadrul buletinului statistic alAPIA a aparut o noua rubrica, cea a "reexporturilor", dar in cadrulcareia a aparut numai Subaru, cu sapte unitati din modelulImpreza.

Cea mai mare diferenta dintre vanzari si inmatriculari a fostinregistrata de marcile coreene Kia si Hyundai, peste 50% dinvanzarile raportate neregasindu-se si in inmatricularileefective.

Diferente mai mici s-au inregistrat in cazul marcilor Dacia,Fiat si Ford, de sub 20%. In cazul Ford in 2008 s-au inmatriculatcu aproape 400 de masini mai mult decat s-au vandut, pe fondultaxei de poluare. Totodata, diferenta dintre inmatriculari sivanzari poate fi pusa si pe seama vanzarilor de flote catrecompanii, in cazul in care inmatricularea efectiva a acestora poatedura peste 30 de zile.

Strategia de reexporturi a fost utilizata si de Peugeot anultrecut. Jean-Philippe Collin, fostul director al Peugeot, spuneaanul trecut ca o parte din stocurile importatorului Trust Motors aufost stornate si vandute pe alte piete europene precum Belgia,Franta sau Cehia, mai putin afectate de criza economica.

Potrivit sefului Radacini, la inceputul anului 2009 exista ocriza reala a lichiditatilor pe piata auto, bancile refuzand inmare parte sa ofere credite dealerilor. "Principalul avantaj alcelor care au vandut la export a fost ca au incasat direct euro pemasinile vandute si nu lei, in plus, s-au vandut la un volumridicat si nu una cate una", a subliniat Sorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO