Companii

Unii fac bani cinstiti din parasute

26.07.2001, 00:00 173



Condor Bucuresti a inregistrat pe primul semestru o cifra de afaceri de 25 miliarde lei fata de 13 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut, cresterea reala calculata in dolari fiind de 36,27%.

Societatea producatoare de parasute si echipamente de protectie a obtinut pe primul semestru al acestui an un profit brut de 158 milioane lei, in crestere cu 49,05% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea reala calculata in dolari este de 5,63%. Cu toate ca societatea a obtinut un profit de 782 milioane lei din exploatare si 307 milioane din activitatea financiara, din activitatea exceptionala Condor a inregistrat o pierdere de 930 milioane lei.

"Aceasta pierdere se datoreaza majorarilor calculate de organele de control pentru datoriile pe care le avem ca angajatori la fondul de somaj. In 1999 a avut loc o restructurare masiva de personal prin care au fost disponibilizati 235 de salariati.

Ca urmare a acestei restructurari societatea are in prezent datorii la bugetul asigurarilor sociale de 5 miliarde de lei. In prezent ne platim integral datoriile la Buget si suntem in discutii cu Ministerul Finantelor pentru esalonarea celor din urma", a declarat Gabriela Gheorghiu, director economic al societatii. In prezent societatea are aproximativ 500 de salariati.

"Pe termen mediu obiectivul nostru este echilibrarea situatiei financiare", a declarat Adrian atefan, director de marketing si dezvoltare.

Societatea are doua capacitati distincte de productie, una pentru parasute si alta pentru confectii. "Producem 25 de tipuri de parasute si confectii militare, echipamente de protectie (veste antiglont, costume pentru pompieri)", a declarat Adrian atefan.

Conform aceleiasi surse Condor detine aproximativ 95% din piata interna de parasute avand ca principali clienti interni Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Aeroclubul Romaniei, Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Paza si Protectie (SPP).

"Ne aflam in prezent intr-o faza de tranzitie pentru ca parasutele clasice tind sa iasa din uz si trebuie inlocuite de altele moderne, care sa corespunda cerintelor NATO", a declarat Adrian atefan.

Societatea exporta circa 50% din productie in India, Mauritania, Germania si Marea Britanie. "In India, spre exemplu, ne-am creat o nisa pe segmentul parasutelor de salvare din avioanele de lupta, in timp ce Marea Britanie este cel mai mare importator al nostru de uniforme militare si veste antiglont. Putina lume stie ca armata germana foloseste parasute produse de noi", a afirmat sursa mai sus citata.

Societatea produce in lohn atat parasute cat mai ales confectii. Cu toate acestea Condor a lansat si propriile modele de parasute. "Din lohn poti sa supravietuiesti dar nu poti sa te dezvolti.

De aceea am investit in cercetare, ducand la bun sfarsit pana in prezent 18 contracte de cercetare-proiectare. Unul dintre produsele de succes create de noi este parasuta de franare pentru avionul MIG-29", a declarat Adrian atefan.

"Ne finantam proiectele integral din fonduri proprii sau din credite bancare.

Condor este cotata pe Rasdaq, ultima tranzactia fiind realizata in 10 iulie la 1.200 lei/actiune. In 26 iunie firma germana Bruggemann a achizitionat prin intermediul unei tranzactii in piata 10% din actiunile societatii la pretul de 7.650 lei/actiune. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 2,03 miliarde lei.

"Cu firma Bruggemann colaboram din 1993 fiind principalul client german al nostru", a declarat Gabriela Gheorghiu. Dupa aceasta tranzactie actionarii societatii sunt Asociatia salariatilor - PAS cu 57%, Bruggemann cu 10% si alti actionari cu 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO