Companii

Ursus Breweries a ajuns la afaceri de 150 de milioane de euro

19.05.2006, 00:00 39

Ursus Breweries, numarul doi pe piata locala a berii, producatorul Ursus si Timisoreana, a inregistrat in anul fiscal trecut (aprilie 2005-martie 2006) o crestere de 22% a cifrei de afaceri, pana la 150 de milioane de euro.

In aceasta perioada vanzarile filialei locale a SABMiller au crescut cu doar 5% in volum (sub nivelul pietei de 8%), ca urmare a unei limitari a capacitatilor de productie, in special pe segmentul berii la PET, potrivit rapoartelor internationale ale SABMiller.

"Ursus Breweries si-a imbunatatit performantele prin extinderea semnificativa a marginilor profitului EBITA ghidata de eficientizarea productiei si o cota de piata in crestere pana la 23%", informeaza grupul SABMiller.

Anul trecut (aprilie 2004 - martie 2005), filiala locala a SABMiller a inregistrat o cifra de afaceri de 122 milioane de euro si o crestere a volumului vanzarilor de 15% fata de anul anterior, pana la 3 milioane de hectolitri.

Pentru a tine pasul cu ritmul de crestere al pietei, Ursus Breweries deruleaza in acest an o investitie in cadrul fabricii de la Buzau, prima achizitionata de SABMiller in Romania. In urma acestei investitii, capacitatea de productie a Ursus Breweries va ajunge la 3,9 milioane de hectolitri, fata de 3 milioane de hectolitri in prezent.

Filiala locala a SABMiller, numarul doi pe piata mondiala, a continuat sa se concentreze pe branduri locale, in special pe Ursus Premium, care a inregistrat o crestere de 9% anul trecut (aprilie 2005-martie 2006) fata de 2004. Potrivit informatiilor grupului, Timisoreana a inregistrat cel mai puternic ritm de crestere, de 48%, odata cu largirea retelei de distributie.

Compania va continua in acest an investitiile in promovarea brandului Peroni, reprezentantii companiei spunand ca ar putea lua in calcul importul altor branduri din portofoliul international al SABMiller, daca piata o va cere.

Din portofoliul Ursus Breweries fac parte trei dintre cele mai cunoscute marci de bere de pe piata locala: Ursus, Timisoreana si Ciucas. Alaturi de acestea, compania mai produce Peroni si Stejar Strong Beer si importa marca Pilsner Urquel.

Anul acesta, SABMiller realizeaza cea mai mare investitie in Romania de la intrarea pe piata locala, prin alocarea a 30 mil. dolari (25 mil. euro) pentru cresterea capacitatilor de productie la Buzau. Investitia se afla in planurile companiei inca din 2005 si urmareste reducerea costurilor de transport prin apropierea centrelor de productie de cele de consum, potrivit declaratiilor de la momentul respectiv ale companiei.

Investitia va deveni operationala in luna iunie a acestui an. La Buzau, unde in acest moment Ursus Breweries produce Timisoreana Lux si Ursus Premium, va incepe si productia marcilor Ciucas, Stejar si Peroni.

Pana acum, compania a investit peste 25 de milioane de euro in centrele de productie, excluzand achizitiile. Primele investitii au fost facute la Cluj, care este cea mai importanta fabrica a grupului, apoi la Timisoara, fabrica ce a necesitat investitii importante pentru a atinge standardele companiei-mama.

Anul trecut, consumul de bere a crescut cu 4,7% pana la 15,2 milioane de hectolitri, pe baza cresterii cu 43,5% a vanzarilor de bere la PET, fata de 2004. In urma acestei evolutii, berea la PET detinea la sfarsitul lui 2005 mai mult de o treime din piata. Cresterea consumului pe segmentul berii la PET, cumulata cu o scadere a vanzarilor de bere la sticla si la cutie si cu o evolutie constanta a berii la halba determina valoarea pietei sa ramana in jurul a 600 de milioane de euro, la fel ca in 2004. Cei mai importanti jucatori din piata sunt Brau Union, Ursus Breweries, Interbrew, European Drinks, URBB si Bere Mures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO