Companii

Vaca nebuna a ajuns pe pasunile cehe

11.06.2001, 00:00 15



Cea de-a doua etapa de teste pentru depistarea in Cehia a encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscuta sub denumirea "maladia vacii nebune", a confirmat existenta unor animale bolnave, primele cazuri descoperite in Europa de Est, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul ceh al Agriculturii, Jan Fencl.

"Noua testare confirma rezultatele celei dintai", a afirmat Fencl, precizand ca o a treia verificare va avea loc in aceasta saptamana, la un laborator din Germania, relateaza Mediafax.

Oficialul ceh nu a prezentat insa masurile pe care le vor lua autoritatile de la Praga, desi reprezentantii comunitatii medicilor veterinari au anuntat ca animalele suspecte vor fi omorate.

La scurt timp dupa ce prezenta maladiei vacii nebune in Cehia a fost confirmata in mod oficial, seful departamentului de control veterinar din cadrul Ministerului ungar al Agriculturii, Antal Nemeth, a declarat ca Ungaria va anula, incepand din aceasta saptamana, licentele de import pentru produsele din carne de vita provenind din Cehia.

Dupa acea data vor fi permise numai importurile de carne din Cehia care au fost testate pentru depistarea bolii. "Vom retrage toate licentele acordate pana in prezent", a precizat Nemeth.

La randul sau, presedintele comisiei veterinare din Polonia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita si produse derivate din Cehia, in timp ce Slovacia a sistat deja importurile de carne din aceasta tara.

Recent, Comisia Europeana a inclus Cehia in randul tarilor cu risc de aparitie a maladiei vacii nebune, insa, la acea data, autoritatile de la Praga au contestat decizia. Anul trecut, in aceasta tara erau inregistrate 1,57 milioane de vite, sectorul agricol reprezentand 4,4% din PIB-ul Cehiei.

Comerciantii din sectorul alimentar considera ca descoperirea cazurilor de encefalopatie spongiforma bovina va duce la o scadere semnificativa a vanzarilor de carne de vita si chiar la panicarea consumatorilor.

Encefalopatia spongiforma bovina a aparut pentru prima data in Marea Britanie, la inceputul anilor 1980, dar un al doilea val epidemic a cuprins recent Franta, Germania, Italia si Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO