Companii

Valer Blidar a castigat in doi ani contracte de peste 400 de milioane de euro cu statul

Valer Blidar a castigat in doi ani contracte de peste 400 de milioane de euro cu statul
07.01.2010, 23:08 59

Recent, compania de stat CFR Calatori a anuntat ca va incheia unacord-cadru cu Astra Vagoane Calatori, firma controlata de Blidar,prin care va achizitiona in urmatorii patru ani 400 de vagoane noi,de tip InterRegio, pentru 1 miliard de lei (238 mil. euro). Acestacord-cadru succede unui alt contract, cu o valoare aproapesimilara, incheiat in 2008. Este vorba de un contract de livrarecatre CFR Calatori a 200 de vagoane de calatori climatizate, pentrutrafic intern si international, in valoare de peste 700 de milioanelei (199 milioane euro).

"Sunt si alte contracte-cadru pe care le-am incheiat cu CFRCalatori pentru livrarea mai multor vagoane, insa nu s-aachizitionat numarul maxim specificat in acord. Totul depinde debugetul pe care il are compania de stat", a spus industriasul ValerBlidar, care a intrat in afaceri dupa revolutie, cand a inceput saproduca subansambluri pentru vagoane.

CFR Calatori este cel mai important client al AstraVagoane Calatori

Compania de stat a oferit in 2008 si 2009 contracte de peste 700mil. euro pentru achizitia si modernizarea de vagoane, pe operioada de 3-4 ani, beneficiare fiind majoritatea companiilor detop de pe piata (Astra Vagoane Calatori, Atelierele Grivita, GrupulFeroviar Roman, Remar Pascani). Investitiile mari realizate de CFRvin in contextul in care compania are un parc invechit de vagoane,care necesita modernizari.

Producatorii de vagoane se numara printre companiile care auresimtit mai putin criza din ultimul an, dupa ce au raportatprofituri record in 2008 si si-au asigurat contracte consistentepentru urmatorii ani. Acest sector a fost sustinut practic destat.

Astra Vagoane Calatori din Arad exporta insa componente devagoane si catre Alstom Franta, Caile Ferate Nationale Egiptene sauiraniene.

Marja de profit de 40%

Blidar mai detine pe langa Astra Vagoane Calatori, principalulfurnizor pentru Caile Ferate Romane, si firmele Astra Vest, SirvTitu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti, potrivit ultimelorinformatii disponibile. Compania Astra Vagoane Calatori a rulatafaceri de 65 de milioane de euro in 2008 si un profit net de 26,3mil. euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.Reprezentantii companiei nu au facut publice rezultatele financiarepe anul trecut.

Pe piata materialului rulant mai activeaza si oamenii de afaceriGruia Stoica, care detine Grup Feroviar Roman prin care controleazafabricile de reparatii vagoane Remar Pascani si Reva Simeria dar siomul de afaceri Cristian Burci, proprietarul Astra Vagoane Arad,Meva Turnu Severin si al altor firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO