Companii

Vanzarea de active tripleaza profitul Shell Gas

Vanzarea de active tripleaza profitul Shell Gas

Click pentru imaginea intreaga

27.08.2007, 17:45 25

Shell Gas Romania, unul dintre principalii jucatori din piata distributiei de gaz petrolier lichefiat (GPL), a inregistrat in primul semestru al anului un profit net de 7,4 milioane de euro (24,7 milioane de lei), de aproape trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, temperaturile mari inregistrate in iarna acestui an au mentinut cifra de afaceri a operatorului de GPL la un nivel similar celui inregistrat in primele sase luni ale anului trecut, adica la 32,2 milioane de euro (107,5 milioane de lei).
"In total, volumele vandute s-au pastrat la un nivel similar cu cel de anul trecut. Acestea ar fi putut fi mai mari daca in sezonul de iarna n-ar fi fost temperaturi ridicate pentru acea perioada", a declarat Gabriel Stoicescu, directorul general al Shell Gas Romania. Pe de alta parte, vanzarea unui teren in provincie a dus la triplarea profitului companiei.
"In schimb, profitul net a crescut cu 190%, in principal datorita vanzarii unor active. Am considerat ca afacerea detine mijloace fixe care nu sunt necesare pentru desfasurarea in conditii normale a activitatii. Continuam insa sa investim masiv in zona de interfata cu clientii", explica reprezentantul Shell Gas Romania.
Filiala locala a grupului petrolier anglo-olandez Shell a facut parte dintr-o tranzactie mai ampla prin care Shell a vandut divizia de GPL din Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Spania si Elvetia. Cumparatorul a fost grupul francez Rubis, iar valoarea tranzactiei s-a ridicat la 90 de milioane de euro. In cazul filialei din Romania, Petrom avea un drept de preemtiune asupra actiunilor detinute la Shell Gas Romania pe care a decis sa si-l exercite la inceputul lunii mai. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar, pornind de la rezultatele financiare ale companiei, aceasta ar putea fi de peste 60 de milioane de euro. Deocamdata, tranzactia asteapta avizul Consiliului Concurentei, actiunile companiei fiind detinute in proprotie de 55% de catre Shell, restul fiind in proprietatea Petrom.
"Din informatiile pe care le detin, luna octombrie ar putea fi un termen realist pentru finalizarea tranzactiei, dar nu este exclus ca raspunsul sa vina si la sfarsitul anului", spune Stoicescu.
Practic, tranzactia nefiind finalizata, actionarul majoritar al Shell Gas Romania este in continuare grupul Shell.
Pentru acest an, compania estimeaza o cifra de afaceri de 72 de milioane de euro, in crestere cu 10% comparativ cu rezultatul consemnat anul trecut.
Piata de profil a juns anul trecut la o valoare de aproximativ 320 de milioane de euro si este compusa din trei segmente si anume aragaz (butelii), micul vrac si autogaz.
Principalii jucatori din piata sunt Shell Gas Romania care impreuna cu Petrom va controla aproximativ 33% din piata, Butas Gas care are o cota de 21% potrivit propriilor estimari, Rompetrol Gas care tinteste la o cota de 8% pentru anul acesta si Crimbo Gas cu 7% din piata de profil. Restul pietei este in mainile mai multor companii Lukoil (Rusia) sau MOL (Ungaria).
Anul trecut, Rompetrol Gas a avut o cifra de afaceri de 31,2 milioane de euro, Butan Gas a derulat afaceri de 57 de milioane de euro, in timp ce Crimbo Gas a avut afaceri de 24,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO