Companii

Vanzari de patru ori mai mari la Honeywell Garrett

28.05.2001, 00:00 66



Honeywell Garrett SRL , filiala romaneasca a diviziei Transportation and Power Systems a companiei americane Honeywell, si-a marit vanzarile de peste patru ori in primul trimestru din 2001 fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica 8,6 mil. $, a spus la sfarsitul saptamanii trecute Gheorghe Dudau, directorul general al Honeywell Garrett.

Cifra de afaceri realizata pe primul trimestru reprezinta mai mult de jumatate din cea din 2000. "Cifra de afaceri a companiei in 2001 va atinge 39 mil. $", estimeaza directorul general al Honeywell Garrett.

Obiectivul este mai mare cu 1,4 milioane $ fata de cel anuntat la inceputul acestui an de catre reprezentantii companiei. Profitul din activitatea curenta in primele trei luni ale anului a fost de 2,5 mil. $, de trei ori mai mare decat cel inregistrat cu un an in urma.

Honeywell Garrett SRL, prima fabrica a grupului Honeywell din Europa Centrala si de Est, produce patru tipuri de piese auto (axuri, flanse, cartere centrale si role) si un ansamblu flansa pentru turbosuflante utilizate in industria de autovehicule (in special autoturisme cu motor diesel). Honeywell este lider mondial in productia turbosuflantelor- sisteme de supraalimentare pentru motoare diesel auto.

"Rezultatele se datoreaza activitatii de asamblare a componentelor proprii, care a dus la cresterea exporturilor de subansamble si a prelucrarii materiilor prime proprii", spune Dudau.

Potrivit reprezentantilor Honeywell Garrett, 55%-60% din cifra de afaceri pe primul trimestru reprezinta exporturile de subansamble pentru turbosuflante.

Societatea cauta acum parteneri pentru subcontractarea productiei celor patru tipuri de piese auto, astfel incat sa se concentreze pe fabricarea de subansamble si, in curand, pe cea de turbosuflante, utilizand piesele furnizate de subcontractori.

Astfel, cele mai importante proiecte ale firmei in 2001 sunt dezvoltarea unei baze de furnizori in Romania si subcontractarea unor activitati de productie de componente pentru turbosuflante.

Compania a investit peste 4 mil. $ de la inceputul anului in masini si echipamente de inalta tehnologie, destinate cresterii capacitatii de productie si asamblare.

Filiala din Romania a companiei americane furnizeaza produse pentru companiile Honeywell Turbo S.A. (situata in Thaon Les Vosges - Franta) si Honeywell Garrett S.p.A. (Atessa - Italia).

Infiintata in mai 1997 ca sucursala a companiei Allied Signal, Allied Signal Romania SRL (actuala Honeywell Garett SRL), a achizitionat de la Turbomecanica SA in septembrie 1997 o hala de productie si 80 de masini unelte aferente acestei activitati, investitiile companiei-mama in aceasta perioada fiind de peste 5 milioane $.

In urma fuziunii la nivel mondial a grupurilor Allied Signal Corp. si Honeywell Inc., societatea si-a schimbat numele in Honeywell Garrett SRL la 15 iunie 2000.

In prezent, fabrica are 300 de angajati, fata de 170 de angajati in momentul investitiei, in iunie 1998, iar in acest an urmeaza sa fie angajate peste 100 de persoane. Potrivit lui Dudau, deja au fost angajate in acest an inca 48 de persoane, in prezent, compania avand 332 de salariati.

Firma este filiala a grupului Honeywell, care a avut o cifra de afaceri de 24 mld. $. In octombrie 2000, Honeywell a fost preluata, printr-o tranzactie de 45 mld. $ catalogata drept cea mai mare achizitie industriala, de catre cea mai mare companie din lume dupa capitalizarea bursiera, General Electric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO