Companii

Vanzarile de ambalaje din carton au scazut cu 22%

21.04.2009, 22:11 49

Productia de ambalaje de carton ondulat a scazut cu 22% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la circa 38.000 de tone, potrivit reprezentantilor Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie din Romania (ROMPAP).
"Scaderea comenzilor pentru ambalaje a diminuat productia de carton ondulat in primul trimestru, care a dus la reducerea productiei de hartie pentru carton ondulat si implicit la scaderea maculaturii din care se produce aceasta hartie", a declarat pentru ZF Constantin Chiriac, director general executiv al ROMPAP.
Productia de hartie (hartie pentru carton ondulat, hartie de ziar, hartie de ambalaje, hartie igienico-sanitara si alte hartii) s-a redus de asemenea cu 34,6% in primul trimestru, singura crestere cu aproape 4% fiind inregistrata la hartiile igienico-sanitare.
Spre exemplu, producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud a bugetat pentru acest an venituri de 118,9 mil. lei (28,7 mil. de euro), in crestere cu 0,8%, si un profit brut de cinci milioane de lei (1,2 mil. euro), sub castigul de 6,6 mil. lei (1,5 mil. euro) din 2008, si a anuntat ca nu va distribui dividende pentru anul trecut.
Consumul de hartie si cartoane a fost in 2007 de 36 de kilograme pe cap de locuitor, fata de media europeana de peste 80 de kilograme pe cap de locuitor.
Pe aceasta piata au avut loc o serie de inchideri ale instalatiilor de productie de celuloza la Ambro Suceava, Celhart Donaris Braila si Letea Bacau in ultimii doi ani, ceea ce a dus la scaderea productiei de hartie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO