Companii

Vanzarile de motociclete scad mai abrupt decat cele auto

20.10.2009, 23:21 33

Vanzarile de motociclete au inregistrat o scadere de aproape 90%in primele sase luni ale acestui an, la un nivel de 908 unitatifata 8.251 in perioada similara a anului trecut, potrivitstatisticilor Asocatiei Producatorilor si Importatorilor deAutomobile (APIA).

Comparativ, in prima jumatate a acestui an vanzarile de masiniau scazut cu 51% comparativ cu perioada similara din 2008, la70.610 de unitati, in timp ce scaderea cea mai puternica a fostinregistrata de camioanele de peste 18 tone. Acestea au inregistratun declin de aproape 90%, comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, la 613 unitati.

In ciuda scaderii pietei totale a motocicletelor, existainclusiv marci care au inregistrat cresteri. Spre exemplu, Piaggio,marca specializata pe productia de scutere si cel mai bine vandutain primul semestru, a inregistrat in prima jumatate a anului ocrestere a vanzarilor de aproape 40% comparativ cu primul semestrual anului trecut la 173 de unitati.

Harley-Davidson, brand importat pe piata locala de AutomotiveTrading Services, fostul importator al Citro'n pe piata locala,companie detinuta de fostul premier Calin Popescu-Tariceanu siBogdan Bucurescu, directorul companiei, a inregistrat in acest anun declin de 56%, la 20 de unitati in primul semestru, dintre care13 unitati in trimestrul al doilea. In acelasi timp, HondaMotorcycles, una dintre cel mai bine vandute marci de motocicletede pe piata locala importata de AutoItalia, a inregistrat un declinde 78% al vanzarilor in prima jumatate a anului, comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, la 33 de unitati.

In ciuda scaderii puternice a vanzarilor de motociclete noi,importurile de modele second-hand au fost in lunile iulie si augustde aproape trei ori mai mari decat inmatricularile celor noi,potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari aleVehiculelor. Astfel, daca in iulie si august inmatricularile demotociclete noi au atins un nivel de 236, respectiv 210 unitati,cele de modele second-hand au fost de 741, respectiv 651 deunitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO