Companii

Vanzarile Eurotrucks Cluj au scazut cu 58%

20.10.2009, 23:12 85

Importatorul de autocamioane si semiremorci noi si second-handEurotrucks din Cluj estimeaza ca va realiza in acest an o cifra deafaceri de 10 mil. euro, in scadere cu peste 58% fata de anultrecut. Compania clujeana a incheiat exercitiul financiar din 2008cu vanzari totale de 24 mil. euro.

"Cea mai mare parte din vanzarile anului trecut au fostrealizate in primul semestru, inainte de inceperea crizeifinanciare, astfel ca am reusit sa incheiem anul 2008 la un nivelapropiat de cel obtinut in anul precedent. In acest an piatacamioanelor a fost puternic afectata de criza financiara, deinstabilitatea cursului valutar, de variatiile costurilor pentrucombustibil, astfel ca in prima jumatate a anului vanzarilecompaniei noastre au scazut cu peste 60% fata de aceeasi perioada aanului trecut", a declarat pentru ZF Transilvania Beatrice Man,controlling manager la Eurotrucks.

Potrivit reprezentantilor companiei clujene, scaderea pieteiconstructiilor a avut un impact negativ asupra vanzarilor deautocamioane. In aceeasi perioada a crescut concurenta, astfel catoti furnizorii au acumulat stocuri de masini, iar procesul devanzare a devenit mult mai dificil. Conform oficialilor Eurotrucks,un alt factor care a perturbat echilibrul vanzarilor a fost faptulca au intrat pe piata foarte multe autocamioane rulate, mai alescamioane recuperate de catre firmele de leasing.

"Institutiile financiare nu mai acorda credite in aceleasiconditii ca in anul precedent, astfel ca dificultatile intampinatepentru obtinerea finantarii i-au determinat pe o parte dintreposibilii clienti sa renunte la achizitii sau sa le amane. Cu toateacestea, incepand din a doua parte a anului am reusit sa atragemclienti noi, carora le-am propus si alte solutii de finantare, pelanga leasing, cum ar fi creditele bancare pentru IMM-uri saufondurile europene nerambursabile", a spus Beatrice Man.

Compania Eurotrucks comercializeaza autobasculante,autobetoniere, pompe de beton, autotractoare, semiremorci,autospeciale, autoutilitare noi si second-hand. Marcile deautocamioane si remorci importate de Eurotrucks sunt Volvo, Scania,Merceds-Benz, Iveco, Man, DAF, Meiller, Humbaur, Spitzer.

"In aceasta perioada de criza am fost nevoiti sa reducemcosturile foarte mult, in conditiile in care si preturile devanzare au scazut. Ne-am reorientat spre domenii noi, deoarececonstructiile, domeniul din care proveneau majoritatea clientilornostri, au cunoscut o scadere puternica", a spus reprezentantulEurotrucks.

Anul trecut compania a comercializat 250 de unitati, dintre carepeste 50% au fost autocamioane si semiremorci pentru sectorulconstructiilor.

Pana la finele anului in curs conducerea companiei clujeneestimeaza ca va comercializa 100 de unitati. Compania Eurotrucks afost infiintata in anul 2004 la Cluj-Napoca, cu principal domeniude activitate distributia de camioane si semiremorci noi sisecond-hand, asociatul unic al firmei fiind NicoletaPostolache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO