Companii

Vanzarile producatorul Dakk si Bartender?s au stagnat

14.09.2004, 00:00 41

Compania Global Spirits Ploiesti, producatorul marcilor de vodca Dakk si Goldessa, a ginului Bartender?s si a brandy-ului Couture, a avut pe primul semestru vanzari de peste 6 milioane de euro, similare cu cele din aceiasi perioada a anului trecut. "Introducerea preturilor minimale la comercializarea alcoolului pur a fost o surpriza si un factor de stagnare pentru afacerile din industria alcoolului. Pe de alta parte, cresterea accizelor la bauturi duce la scaderea consumului de produse premium si alunecarea consumatorului catre segmentele inferioare", spune Gheorghe Iaciu, presedintele si proprietarul Global Spirits. Compania a avut anul trecut vanzari de 14,5 milioane de euro iar estimarile merg catre vanzari similare in acest an.
Iaciu spune ca se situeaza pe locul cinci pe piata de vodca, pe sase la brandy si pe opt la lichioruri. "Cel mai bine stam pe piata ginului unde ne situam pe locul doi, dar din pacate aceasta piata este destul de mica in Romania", afirma Iaciu.
Global Spirtits este cel de-al doilea mare producator de alcool pur din Romania cu 3,4 milioane de litri pe primele sase luni - 12% din piata - si primul comerciant de vanzari de alcool in regim suspensiv, catre alti producatori de bauturi spirtoase. "Eliminarea preturilor minime la alcoolul pur va duce la o concurenta libera pe aceasta piata, dar acesta este primul pas in reducerea pietei negre din aceasta industrie. Fara preturile minime foarte multe fabrici vor disparea iar in industrie va avea loc un proces de coagulare", afirma Iaciu.
Conform unor studii ale agentiei americane Impact Database, in Romania s-au produs anul trecut 180 de milioane de litri de alcool absolut (630 de milioane de euro), din care 35% a fost productia casnica , iar restul a fost productia raportata a celor 83 de firme de profil. Iaciu apreciaza ca pentru acest an piata va scadea dramatic pana la 120 de milioane de litri (580 de milioane de euro).
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO