Companii

Vasile Sofica, M&S Viamond: Piata este ca un organism viu cu care antreprenorul trebuie sa traiasca in simbioza perfecta

Vasile Sofica, M&S Viamond: Piata este ca un organism viu cu care antreprenorul trebuie sa traiasca in simbioza perfecta

Vasile Sofica, fondatoarea M&S Viamond: Partea pozitiva in acest proces de autoanaliza este ca te ancoreaza la modul cel mai serios in realitatea cotidiana, te determina sa cauti cele mai bune solutii ca in final sa te impinga spre reusita. Este un mediu in care trebuie sa supravietuiesti si chiar sa ai succes.

06.05.2008, 19:16 248

"Numarul celor care cocheteaza cu ideea de a demara o afacere este mult mai mare decat cel al persoanelor care reusesc sa realizeze acest lucru. Sursa acestor diferente de procent este data atat de dificultatile de ordin material, cat si de cele de ordin spiritual", a declarat Vasile Sofica, fondatoarea companiei de birotica-papetarie M&S Viamond, infiintata in 1994, care a inregistrat in 2006 aproximativ 200.000 de euro.
Vasile Sofica mai spune ca banii pot reprezenta un mijloc, dar sub nicio forma un scop in viata. In opinia antreprenoarei, resursele financiare trebuie considerate premisa bunastarii personale si posibilitatea sprijinului civic. Pentru indeplinirea acestor lucruri antreprenoarea sustine ca si-ar dori sa se numere printre milionarii Romaniei. "Daca a fi milionar este conditia esentiala pentru a deveni un cetatean model si util al societatii, atunci cu siguranta ca imi doresc acest lucru", a precizat ea.
Libertatea materiala si cea decizionala reprezinta una din diferentele dintre statutul de patron si cel de angajat. "In acelasi timp, o alta deosebire dintre patron si angajat se manifesta si la nivelul interesului fata de buna functionare a societatii, care primeaza in cazul antreprenorului", a spus ea. Patronul este cel care coordoneaza intreaga activitate iar angajatul este cel responsabil de sectorul in care activeaza.
"Consider ca trebuie sa se consolideze anumite legaturi intre patroni si angajati prin care se vor evita mai usor rupturile relationale. In aceste situatii patronul poate fi un coleg bun de echipa, in timp ce angajatul este foarte dedicat activitatii sale", a mentionat ea.
Relatia pe care a construit-o ea cu angajatii a fost de prietenie. "Pentru mine angajatul a fost mereu un partener de discutie, un coleg de serviciu si un om demn de respect. Raporturile armonioase cu acestia se realizeaza prin amabilitate iar feedback-ul pozitiv primit este efectul unei astfel de relatii", a spus ea.
Inceperea propriei afaceri implica un proces complex cu multe etape, de la alegerea denumirii societatii, la calcule si decizii, analiza ce iti consuma timp si energie pana la amenajarea birourilor. "Toate aceste lucruri pot fi ilustrate printr-un singur cuvant si anume daruire", a spus ea.
Vasile Sofica mai precizeaza ca de deciziile care vizeaza administrarea corecta a afacerii tale depinde bunastarea materiala a familiei, ceea ce ridica o serie de intrebari precum daca vei face fata concurentei, daca ai ales strategia cea mai buna, daca veniturile vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile.
"Partea pozitiva in acest proces de autoanaliza este ca te ancoreaza la modul cel mai serios in realitatea cotidiana, te determina sa cauti cele mai bune solutii ca in final sa te impinga spre reusita. Este un mediu in care trebuie sa supravietuiesti si chiar sa ai succes", a mentionat ea. Vasile Sofica mai spune ca piata este ca un organism viu, in care fiecare situatie noua creeaza si dispune de elemente noi, unde antreprenorul trebuie sa se afle intr-o simbioza perfecta cu acest organism pentru a se dezvolta.
In competitia de pe piata companiilor de birotica-papetarie a intrat in anul 1994 compania M&S Viamond, care importa si distribuie produse pentru birou in toata tara, fiind infiintata de Vasile Sofica la varsta de 36 de ani. Businessul a fost demarat cu bani din surse proprii si bani imprumutati de la familie si prieteni.
"Acesta este un domeniu activ si extrem de concurential, ceea ce determina o permanenta preocupare pentru imbunatatirea continua a ofertei si promovarea companiei pe piata. De asemenea este nisa pe care imi face placere sa concurez", a spus ea.
Strategia companiei presupune promovarea constanta a produselor noi pe care le lanseaza pe piata romaneasca.
"Am introdus primii suporti de birou si alte produse de materiale ecologice in totalitate reciclabile. Papetarie-birotica mi s-a parut un domeniu frumos, cu articole atractive si utile", a mentionat ea. Contractarea de noi parteneri, aducerea de produse in premiera in Romania si preocuparea pentru imaginea si vizibilitatea companiei au reprezentat factori de dezvoltare a afacerii pe termen lung.
Studiile economice pe care le are fondatoarea M&S Viamond au reprezentat un avantaj in stabilirea relatiilor cu partenerii de afaceri, care au de asemenea studii economice, dar si juridice. "Pe langa studiile in finante, contabilitate si informatica am terminat un master la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si un curs in administratie publica", a declarat ea.
Principalele obstacole cu care s-a confruntat in dezvoltarea afacerii au fost cele de natura financiara, resursele destinate investitiilor fiind destul de modeste, iar posibilitatile de obtinere de fonduri fiind aproape inexistente intr-o anumita perioada de timp.
"Un obstacol reprezinta punctul din care trebuie sa schimbi ceva, un semnal de alarma ca trebuie sa abordezi o strategie noua si sa tragi niste concluzii, chiar poate fi un nou inceput pe un drum cunoscut. Am reusit sa trec peste obstacole analizand si incercand sa reinventez mereu compania mea", a spus ea.
Clientii potriviti sunt societatile particulare si de stat care au nevoie de produse de birotica. Metoda de atragere a acestora a fost prezentarea de cataloage catre mai multe firme.
Vasile Sofica explica ce inseamna sa fii patron, dupa ce a dobandit experienta din aceasta ipostaza.
"In sensul corect al cuvantului, patron este cel care creeaza si obtine succes financiar intr-o intreprindere fondata de el insusi. Altfel spus, patron inseamna sa fii primul venit si ultimul plecat de la birou, sa fii cel care stie sa faca ceea ce pretinde altora, sa fii cel care isi poarta siesi de grija cat si celor pe care ii coordonezi", a adaugat ea. Patron este cel care isi asuma responsabilitatea ca toate elementele mecanismului pe care le-a creat sa functioneze corespunzator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO