Companii

Vel Pitar mai inghite inca doua fabrici de paine

30.09.2003, 00:00 213

Compania de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea, una din cele mai mari in domeniu de pe piata romaneasca, va fuziona prin absorbtie cu inca doua fabrici de paine si produse de panificatie, Gorjpan Targu Jiu si Pangran Iasi. Din fuziune va rezulta o companie cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 1.400 miliarde de lei (42 milioane de dolari).
In curand ar putea urma inca o fuziune, cea cu Panificatie Postavarul Brasov, societate care trece in prezent prin un proces de majoare a capitalului social si o operatiune de rascumparare a actiunilor proprii.
Fuziunea prin absorbtie a Vel Pitar cu Gorjpan si Pangran va fi discutata de actioarii Vel Pitar la Adunarea Generala de la finalul lunii octombrie. Atat Vel Pitar, cat si cele doua companii ce vor fi absorbite sunt detinute, direct sau indirect de fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi companie, New Century Holdings (NCH). Fondurile detin 79,2% din capitalul Vel Pitar, 80% din Gorjpan, din care jumatate chiar prin intermediul Vel Pitar, si 97% din Pangran. In urma fuziunii, capitalul social al Vel Pitar va creste de la 49,2  miliarde de lei pana la 61,6 miliarde de lei.
Strategia NCH in privinta investitiilor in domeniul panificatiei este crearea unei marci de paine recunoscute la nivel national. Crearea unei marci nationale presupune insa standardizarea productiei in fabricile detinute, fapt care necesita investitii suplimentare.
Dupa finalizarea procesului de fuziune, Vel Pitar va detine spatii de productie in Bucuresti, si judetele Valcea, Cluj, Galati, Arges, Iasi si Gorj. Vel Pitar a rezultat din fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Panegrano Cluj-Napoca, carora li s-a alaturat anul trecut si Spicul Arges Pitesti.
Principalii competitori ai Vel Pitar sint Loulis Romania, Dobrogea Constanta, Baneasa si Spicul Bucuresti. Fondul mai are participatii minoritare la o serie de societati de panificatie si nu este exclus ca sa mai urmeze si alte fuziuni. "Daca mai sunt societati interesate sa intre in grupul Vel Pitar, este posibil sa mai urmeze fuziuni," a declarat Siminel Andrei, managerul NCH. Andrei a spus ca este vorba in primul rand de societatile privatizate prin metoda MEBO,  in cazul carora pachetele majoritare de actiuni se afla in proprietatea salariatilor.
Vel Pitar a incheiat prima jumatate a acestui an cu un profit net de 22,7 miliarde de lei, in crestere cu aproape 110% fata de perioada similara a anului anterior. Cifra de afaceri a inregistrat in aceeasi perioada o crestre de 72%, ajungand la finalul primelor sase luni la 582 miliarde de lei (17,4 milioane de dolari).
Actiunile Vel Pitar sunt listate la categoria a II-a a Busei de Valori Bucuresti, iar cele ale Gorjpan sunt tranzactionate la Bursa Electronica RASDAQ. Conform proiectului de fuziune, actionarii Gorjpan vor primi 0,3 actiuni Vel Pitar pentru fiecare actiune detinuta, iar actionarii Pangran vor primi 2,4 actiuni Vel Pitar pentru fiecare actiune detinuta. Actiunile Vel Pitar au valoarea nominala de 1.000 de lei, iar ultima cotatie de la Bursa este de 3.000 lei/actiune.
Conform directorului general al Vel Pitar, Gheorghe Frincu, situatia financiara a companiei urmeaza sa inregistreze o corectie pozitiva in urma fuziunii, rezultatele Gorjpan si Pangran din ultimele doua luni ale anului urmind sa fie incluse in situatiie financiare consolidate ale companiei. Francu a declarat pentru Mediafax ca profitul brut al Vel Pitar dupa primele opt luni a fost de 53 miliarde de lei, dar ca se estimeaza un regres in ultimele patru luni ale anului datorita evolutiai nefavorabile a pretului graului. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO