Companii

Vel Pitar: rezultate financiare sub cele bugetate

01.11.2005, 19:05 109

Compania Vel Pitar Ramnicu-Valcea, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie, a inregistrat dupa primele noua luni ale anului un profit net de 0,7 milioane de euro (2,6 milioane de lei), de peste doua ori mai redus comparativ cu profitul obtinut in perioada similara a anului trecut.

Dupa primele trei trimestre din 2004, Vel Pitar obtinuse un profit net de 2 milioane de euro (8,2 milioane de lei).

"Rezultatele pe 2005 vor fi sub obiectivele de buget, mai putin accentuat in ceea ce priveste cifra de afaceri si mai accentuat in ceea ce priveste profitul, aceste niveluri fiind puternic influentate de evenimentele si ajustarile prin care pietele pe care opereaza societatea au trecut in 2005. Rezultatul aplicarii planului de investitii se va concretiza in imbogatirea ofertei de produse si, implicit, in cresterea potentialului de afaceri pentru anul 2006", se arata in raportul transmis de companie catre Bursa de Valori.

Reprezentantii companiei nu au oferit alte comentarii pana la inchiderea editiei.

Principalul factor care a determinat scaderea profitului a fost cresterea costurilor materiale si a costurilor la utilitati, in conditiile in care preturile produselor si serviciilor oferite de societate nu au inregistrat variatii fata de finele anului 2004.

Compania a realizat in perioada ianuarie-septembrie din acest an o cifra de afaceri de 45,6 milioane de euro (165,2 milioane de lei), in crestere in euro cu 9%, dar aceasta datorita intaririi leului fata de moneda unica europeana, si in scadere in lei cu 3% comparativ cu vanzarile din primele noua luni ale anului trecut. Initial, Vel Pitar isi propusese pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de circa 65 de milioane de euro (239 milioane de lei), cu 17% mai mare fata de anul trecut, precum si un profit net de 3,4 milioane de euro (12,5 milioane de lei). Vel Pitar a inregistrat anul trecut vanzari de 74 de milioane de euro si un profit net de 2 milioane de euro.

Vel Pitar a finalizat in acest an fuziunea prin absorbtie cu societatile Panem Giurgiu si Panificatie Postavarul Brasov. Compania a urmarit in permanenta sa-si consolideze pozitia pe piata prin achizitii.

In ultimii doi ani, Vel Pitar a mai preluat Libertatea Panificatie Bucuresti, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti. Vel Pitar s-a format la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca.

Conform estimarilor proprii, Vel Pitar este grupul cu cea mai mare productie de paine proaspata din Romania. Vel Pitar produce lunar o cantitate de 7.500 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase.

De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna. Actionarul majoritar al Vel Pitar este fondul de investitii Broadhurst Investments cu 73,8% din actiuni.

Actiunile Vel Pitar sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se vineri la pretul de 1,69 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 32,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO