Companii

Veolia vrea sa alimenteze cu apa si satele romanesti

18.07.2003, 00:00 27

Veolia Water, divizie a grupului francez Veolia Environnement (fostul Vivendi Environnement), cu activitati in domeniul apei, energie, transporturi sau salubritate, vrea sa-si extinda operatiunile pe piata romaneasca pe doua fronturi.
Unul este cel al castigarii de noi concesiuni a serviciilor de alimentare cu apa si canalizare din marile orase. Celalalt, sa intre in mediul rural.
"Sunt servicii pe care am putea sa le facem pentru colectivitati mici, cum sunt cele din zona rurala. De asemenea, capacitatea de plata in mediul rural este mult mai mica decat in mediul urban si vom tine cont de acest lucru atunci cand vom face o oferta. Ne vom gandi cum sa implementam acest program, pe care l-am facut si in alte tari. Din motive de concurenta, nu pot spune mai multe despre intentiile noastre", a spus ieri Antoine Frerot, director general al Veolia Water.
In prezent, investitia grupului francez in Romania se ridica la 85 mil. euro si vizeaza cele doua concesiuni de servicii pe care le detine, Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti.
Seful Veolia Water a anuntat ca vor fi derulate noi investitii, in suma de 100 mil. euro pentru Bucuresti in doi ani, in timp ce la Ploiesti nivelul programat al investitiilor este de 2 mil. euro pe an.
In acest an, urmeaza sa inceapa lucrarile la statia de tratare a apei Crivina, proiect estimat la 50 mil. euro, care va fi finalizat pana la jumatatea anului 2005.
Proiectul este finantat in sistem project finance (rambursarea creditelor urmand sa aiba loc din veniturile generate de proiect). Finantarea lucrarilor este asigurata de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in proportie de circa 60%, iar restul de banca germana DEG, potrivit oficialilor Veolia in Romania.
Dintre cele 16 companii ce au cumparat caiete de sarcini, a fost desemnat castigatoare firma OTV, ce face parte din grupul Veolia Environnement.
Potrivit lui Frerot, calitatea panzei freatice din Romania "nu este foarte buna, pentru ca apa este poluata mai mult decat in alte state din Europa; raurile sunt si ele poluate".
Grupul francez este actionar majoritar al societatilor Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti, care asigura alimentarea cu apa si canalizarea a localitatilor respective. De asemenea, este actionar la compania Dalkia, furnizor de servicii de eficienta energetica. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO