Companii

Vinarte si-a dublat vanzarile anul trecut

05.03.2004, 00:00 26



Producatorul de vinuri Vinarte Bucuresti a anuntat pentru anul trecut o dublare a vanzarilor bazata, in principal, pe patrunderea in marile retele de supermarketuri, dar si pe imbunatatirea distributiei.



Vinarte a avut o cifra de afaceri de 80 de miliarde de lei (2,1 milioane de euro) in 2003 fata de 40 de miliarde de lei (1,2 milioane de euro) in anul precedent. Pentru acest an estimarile merg catre 120-130 de miliarde de lei (3-3,25 milioane de euro). "Cresterea se datoreaza sporirii agresivitatii noastre pe marile lanturi de supermarketuri, care au avut anul trecut si o sa continue in viitor o politica accelerata de penetrare pe piata. Romania are un potential foarte bun pe piata vinurilor. Trebuie sa ne aducem aminte ca burghezia franceza cumpara vin romanesc in secolul XIX si nu frantuzesc, pentru ca primul era mult mai bun", spune omul de afaceri italian Fabio Albisetti, presedintele si actionarul majoritar al Vinarte.



Albisetti a venit pe piata romaneasca acum sase ani prin achizitionarea unor suprafete cu vita de vie dar numai din 2001 a inceput imbutelierea. "Din pacate vinul imbuteliat reprezinta doar 30-35% din consum, restul fiind reprezentat de vinurile la sticle PET sau varsat.Trebuie sa schimbam aceste orientari ale consumatorilor romani si sa ii orientam catre vinul de calitate", spune Albisetti. El nu stie care a fost cota de piata a Vinarte pe anul trecut, insa conform unor estimari neoficiale acest producator se inscrie in categoria producatorilor de nisa cu 2- 3% din piata.



De la momentul intrarii pe piata si pana in prezent, Vinarte a investit circa 7,5 milioane de dolari in modernizarea capacitatilor de productie si in achizitionarea unor mici suprafete de vita de vie. Vinarte detine acum 400 de hectare de vita de vie in Dealu Mare, Samburesti si Vanju Mare, cea mai mare parte a acestora fiind concesionate. Albisetti are si o mica podgorie in regiunea toscana din Italia unde produce circa 20.000 de sticle/an. "Am venit pe piata romaneasca pentru ca aici exista o mare traditie in industria vinului iar pe de alta parte costurile cu forta de munca sunt foarte mici", sustine Albisetti.



Principalii concurenti ai Vinarte sunt Vie Vin Murfatlar, Jidvei, Vincon, Halewood Romania, S.E.R.V.E. s.a..
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO