Companii

Vivendi a obtinut in sfarsit controlul asupra Cegetel

05.12.2002, 00:00 41

Vivendi Universal si-a majorat la 70% pachetul detinut la compania de telecomunicatii Cegetel, dupa ce si-a exercitat dreptul de preemptiune pentru achizitionarea pachetului de actiuni aflat in posesia BT Group, anuland, astfel, eforturile rivalului Vodafone de preluare a companiei.
Consiliul de Conducere al grupului media franco-american decis, marti, sa plateasca patru miliarde de euro pentru pachetul de 26% din capitalul Cegetel detinut in prezent de compania britanica BT.
La adunarea consiliului de administratie pentru aprobarea deciziei, care a avut loc de marti, si-au dat demisia inca trei directori dupa care in consiliul companiei au mai ramas numai 9 membri din cei 19 de la sfarsitul anului 2001. Este vorba de Marc Vienot, presedinte onorific al bancii Societe Generale, Jaques Friedmann, reprezentantul BNP Paribas si Jean-Marc Espalioux, director general al Accor SA.
In urma acestei achizitii, Vivendi si-a asigurat controlul si asupra SFR, divizia de telefonie mobila a Cegetel. SFR are in Franta o cota de piata de 35%, fiind al doilea operator dintr-o tara cu un potential semnificativ de dezvoltare
Potrivit Mediafax, achizitia actiunilor Cegetel este prima tranzactie de acest fel realizata de grupul media, care a inaugurat, in luna iulie, un program de vanzare de active in valoare de mai multe miliarde de euro. In acest fel, conducerea Vivendi incearca sa depaseasca o criza financiara acuta pe care o traverseaza.
In urma anuntului, actiunile trustului media au inregistrat o evolutie negativa. La bursa din Paris titlurile au pierdut peste cinci procente din valoare, in timp ce pe piata din New York au coborat cu 6,7%.
"Investitorii vor ca grupul Vivendi sa isi rezolve cat mai repede problemele financiare si majoritatea considerau ca cea mai buna solutie era vanzarea pachetului Cegetel", a aratat un analist.
Conducerea companiei a reiterat ca achizitia actiunilor Cegetel nu va interveni in planurile sale de vanzare a unor active in valoare de 16 miliarde de euro si de reducere a datoriilor sub nivelul de opt miliarde de euro, pana in 2004.
Cegetel este o societate mixta infiintata in 1997 la initiativa companiei franco-americane, cu scopul de a concura France Telecom. Pentru a-si finanta investitia, grupul a vandut o parte din actiuni. In prezent, principalul actionar este Vivendi Universal (44%), urmat de BT Group (26%) si de operatorii de telefonie mobila Vodafone (Marea Britanie) si SBC Communications (SUA), fiecare cu un pachet de 15%.
In luna octombrie, Vodafone anunta ca va incerca sa isi majoreze la 56 % participarea la Cegetel, prin preluarea actiunilor aflate in posesia BT si SBC pentru suma de 6,3 miliarde de euro.
In cadrul eforturilor de a integra operatiunile companiei franceze in reteaua sa, grupul britanic a inaintat o alta oferta de 6,8 miliarde de euro pentru actiunile controlate de Vivendi. Conducerea grupului media a respins propunerea, considerand-o ca fiind prea mica.
Refuzul a fost interpretat ca un semn ca Vivendi va inainta, la randul sau, o oferta pentru majorarea cotei de actiuni la cel de-al doilea operator major de telecomunicatii din Franta, care reprezinta o sursa importanta de lichiditati.
La sfarsitul lunii octombrie, un tribunal francez a prelungit cu o luna dreptul de preemptiune al grupului Vivendi in cazul Cegetel. In baza acestui drept, trustul media putea inainta propuneri similare celorlalti doi parteneri care au fost abordati de Vodafone.
Conducerea grupului Vodafone a anuntat ca va finaliza proiectul privind cumpararea pachetului de actiuni detinut de SBC, urmand sa continue parteneriatul cu Vivendi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO