Companii

Vodafone are bani si vrea sa-i investeasca in Est

24.05.2004, 00:00 24

Grupul Vodafone ar putea decide sa investeasca in Franta, Polonia, Italia, Romania si Ungaria, potrivit firmei de brokeraj Exane Equity Research, care estimeaza ca disponibilitatile celui mai mare operator de telefonie mobila din lume vor ajunge la 16-21 miliarde de lire pana in martie 2005.
Vodafone detine 20,1% din actiunile MobiFon, operatorul retelei de telefonie mobila Connex.
De altfel, in trecut au mai aparut speculatii conform carora Vodafone ar fi interesata sa preia controlul asupra MobiFon dar nici unul dintre zvonuri nu s-a transpus in realitate pana acum. Connex este o afacere care depaseste 1 miliard de dolari .
De asemenea, Vodafone si- a exprimat cu ceva timp in urma interesul de a se extinde pe pietele est-europene, singurele care mai pot asigura o crestere semnificativa a afacerilor din telefonia mobila.
Exane Research a mai apreciat ca, daca vor deveni realitate, aceste investitii vor fi de mica amploare si vor contine riscuri scazute pentru actionari, informeaza Dow Jones Newswires.
Se estimeaza ca Vodafone va anunta, marti, cresteri anuale solide atat in privinta veniturilor cat si numarului de utilizatori, insa atentia pietelor financiare va fi monopolizata de proiectele companiei pentru utilizarea disponibilitatilor in crestere.
Dupa esecul planului de preluare a companiei americane AT&T Wireless Services Inc. (AWE), directorul executiv al Vodafone, Arun Sarin, va prezenta proiectele de achizitii si programul de rascumparare de actiuni.
Analistii anticipeaza o crestere cu 10% a veniturilor, la 33,4 miliarde de lire sterline, o majorare cu 20% a profitului neimpozitat, pana la 10,1 miliarde de lire sterline si un progres de 20% al dividendelor acordate de companie.
Vodafone a semnalat ca va inregistra un flux de lichiditati de minim 7 miliarde de lire pentru ultimul an, insa pietele prognozeaza o cifra mai apropiata de 7,5 miliarde de lire sterline.
Goldman Sachs nu se asteapta ca grupul sa suplimenteze programul de rascumparare de actiuni, cifrat in prezent la 2,5 miliarde de lire, si a sugerat ca India si Rusia pot fi zone de interes pentru Vodafone, care pare sa priveasca mai favorabil investitiile pe pietele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO