Companii

Wargha Enayati, CMU: Daca vom gasi clinici pe care sa le consideram atractive, le vom cumpara

Wargha Enayati, CMU: Daca vom gasi clinici pe care sa le consideram atractive, le vom cumpara

Wargha Enayati, managing director al Centrului Medical Unirea

26.07.2007, 16:34 74

Compania de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) va investi anul viitor 5 mil. euro in doua proiecte de mari dimensiuni, dupa ce anul acesta, compania si-a bugetat investitii de 7,5 mil. euro.
"Pentru urmatoarele doua luni avem programata finalizarea unei investittii de 6,5 mil. euro in cel mai mare centru de diagnostic din tara care se intinde pe sase niveluri si care este situat in Bucuresti", a spus Wargha Enayati, managing director al Centrului Medical Unirea.
Compania opereaza in prezent opt locatii, dintre care doua urmeaza sa fie extinse. Cea mai mare locatie detinuta de CMU, cu o suprafata de 1.000 de metri patrati, se va afla in zona Pipera din Capitala.
"Anul acesta este al investitiilor si al cheltuielilor, nu este un an al profitului. La fiecare trei ani Centrul Medical Unirea traverseaza un boost de investitii. In 1995 am inceput, in 1998 am avut prima policlinica, in 2001 am deschis inca doua unitati, in 2004, am avut inca trei-patru, iar in 2007 sunt proiectele anuntate deja", a spus Enayati.
La 1 iunie, CMU a demarat colaborarea cu spitalul Budimex, pe partea de pediatrie, unde a deschis o sectie medicala si una de chirurgie. De asemenea, compania lucreaza cu o retea de 99 de clinici partenere in tara.
In prezent reteaua de clinici are 45.000 de abonati, insa nu lucreaza cu nicio companie de asigurari.
"Nu lucram si nu avem de gand sa lucram cu companiile de asigurari. Pentru companii vor ramane in continuare atractive abonamentele", a mai spus Enayati.
In prima jumatate a acestui an, CMU a inregistrat venituri de 3,5 mil. euro, potrivit informatiilor companiei. Pentru intregul an, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de
7 mil. euro, comparativ cu 5,5 mil. euro anul trecut. Pentru 2008, compania estimeaza o cifra de afaceri de 9 mil. euro.
Pe masura extinderii retelei, creste si nevoia de personal medical, care se gaseste din ce in ce mai greu. Potrivit lui Enayati, fenomenul de migratie a personalului medical e mai accentuat ca anul trecut.
"CMU are 130 de angajati full time si 100 de colaboratori, insa pentru perioada urmatoare avem nevoie de cel putin 50 de persoane pe parte de servicii medicale si inca 10 persoane in departamentele administrative", a mai spus Enayati.
Un alt plan pe termen mediu al companiei il reprezinta achizitia de alte clinici private in Bucuresti.
"Ne uitam in piata, si daca o sa gasim ocazii bune pentru noi, vom cumpara. Suntem in discutii cu trei-patru clinici, care au un potential bun", a mai spus Enayati.
La inceputul acestui an, fondul de investitii 3i, unul dintre cele mai mari din lume, a preluat aproape 47% din titlurile companiei, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica. Bazele companiei au fost puse in 1995 de catre Wargha Enayati, care a pornit de la un cabinet deschis in zona Piata Unirii. De-a lungul timpului 11 jucatori printre care fonduri de investitii si societati de asigurari s-au aratat interesate de preluarea unui pachet minoritar din actiunile companiei de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CUM).
Febra achizitiilor a cuprins sectorul medical privat inca din toamna anului trecut, cand IFC divizia de investitii a Bancii Mondiale a preluat 20% din titlurile MedLife. Ulterior, serviciile medicale private au devenit tinta predilecta a fondurilor de investitii, atrase de marjele de profit ridicate si de perspectivele de crestere sustinuta. Recent, fondul de investitii Gemisa Investments a preluat 45% din Centrul Medical Diagnosis pentru 1,5 mil. euro. In iunie, Reconstruction Capital 2 (RC2) a preluat pentru 3 mil. euro, un pachet de 33% din actiunile grupului de firme Romar.
Piata serviciilor medicale private este evaluata la aproximativ 200 mil. euro si ramane puternic concentrata in Bucuresti, unde se realizeaza peste 50% din valoare si unde ritmul de crestere poate ajunge si la 40%. Acest lucru se explica prin faptul ca marile companii, atat cele cu capital strain cat si cele romanesti isi au sediul aici. Insa pe masura ce veniturile cresc, va exista un exod inspre sistemul privat determinat si de cresterea preocuparii pentru sanatate.
Businessurile jucatorilor raman insa mici, dar cu rate de profit foarte ridicate, ceea ce le pastreaza atractive pentru jucatorii straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO