Companii

Washingtonul a jucat un rol activ în restructurarea GM, companie în care a investit de nevoie 50 mld. $

Washingtonul a jucat un rol activ în restructurarea GM, companie în care a investit de nevoie 50 mld. $

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

04.11.2010, 23:52 26

Discursul care va însoţi listarea General Motors va scoate laînaintare redresarea financiară a companiei, noile linii de modeleîn frunte cu Chevrolet Volt şi dezvoltarea operaţiunilor din Chinaşi alte pieţe internaţionale, scrie The New York Times.

Ce nu va fi inclus în prezentare? Rolul extraordinar pe careguvernul american l-a jucat în revenirea celui mai mare constructorde automobile al ţării.
Deşi ajutorul guvernamental de 50 de miliarde de dolari a salvat GMde la lichidare anul trecut, administraţia Obama a depus marieforturi pentru a se distanţa de orice impresie că ar conducecompania. O astfel de impresie, spun oficialii, ar putea avea unefect negativ asupra valorii participaţiei contribuabililoramericani în cadrul companiei.
Totuşi, interviurile cu executivi ai GM şi oficiali federali aratăcă deciziile luate de guvern au jucat un rol crucial în stabilireaconducerii companiei, a strategiilor sale de business şi acum aofertei sale iniţiale de acţiuni, în urma căreia va fi atrasă osumă estimată la 10,6 miliarde de dolari, iar participaţiacontribuabililor în cadrul companiei va scădea de la 61% la sub40%.

Supravegheaţi de la Washington
Surse familiare cu relaţia dintre GM şi Trezorerie spun că RonBloom, consilier al secre­tarului Trezoreriei Timothy Geithner,este informat în legătură cu deciziile analizate de managementul şiboardul GM înainte ca acestea să se materializeze.
Marii investitori privaţi ca Kirk Kerkorian şi Warren Buffett seimplică rar în administrarea de zi cu zi a companiilor în cadrulcărora deţin participaţii. În schimb, aceştia tind să recomandeparametri strategici generali şi să desemneze directori care să seocupe de execuţie. Administraţia Obama a urmat o direcţie similarăcu GM, indică interviurile. Pentru a asigura un nou start pentrucompanie, guvernul a ales un nou preşedinte şi mai mulţi directoripentru boardul acesteia. Guvernul a stabilit de asemenea parametripentru direcţia strategică a GM, mai puţine branduri şi modele, oorganizare mai simplă şi o restructurare amplă a culturiicorporatiste.
Iar acum guvernul joacă un rol vital în cadrul vânzării de acţiuni,hotărând câte din cele 304 milioane de acţiuni ale sale vor fivândute şi la ce preţ.
În mod public, Trezoreria a lăsat mână liberă actualului managemental GM şi spune că este nerăbdătoare să-şi vândă cât mai curândacţiunile.
Omul administraţiei Obama a fost Bloom, un membru important alechipei de lucru constituite de preşedintele american pentrusectorul auto. De la ieşirea GM din faliment, acesta a fost încontact permanent cu Edward Whitacre, preşedintele boardului GM, şicu Daniel Akerson, care i-a succedat lui Whitacre înseptembrie.
Noul board a dus la îndeplinire o mare parte a ţintelor fixate deadministraţia Obama pentru GM după faliment.
David Cole, fondator al Center for Automotive Research al căruitată a fost cândva preşedinte al GM, spune că guvernul "s-acomportat prudent" lăsând noii echipe de management suficientspaţiu să ia decizii de business. "Îşi permit să stea departe dedetalii pentru că GM face bani din nou şi este bine poziţionată pepiaţă", spune Cole.

A trecut pe profit
GM a înregistrat profit pe primele şase luni ale acestui an şi estede aşteptat să anunţe profit şi pe trimestrul trei. Companiainvesteşte de asemenea în produse noi, face angajări şi depuneeforturi pentru
a-şi reduce datoria înainte de oferta de acţiuni. Cu privire lavaloarea ofertei, Washingtonul nu s-a pus în întregime de acord cuGM şi companiile de inter­mediere de pe Wall Street.
În timp ce GM şi bancherii săi au vrut cea mai mare ofertăposibilă, Trezoreria a fost mai interesată de obţinerea celui maibun preţ pentru acţiunile deţinute de stat. Guvernul a căzut înfinal de acord să vândă aproximativ o treime de deţinerile sale laun preţ cuprins între 26 şi 29 de dolari pe acţiune.
Whitacre declara în august că speră ca guvernul
să-şi vândă toate acţiunile în cadrul ofertei. Totuşi, obiectivulTrezoreriei fiind diferit, GM a încetat brusc să comenteze cuprivire la ce ar putea face guvernul cu acţiunile sale. Chiar şi înurma vânzării unei treimi din acţiunile sale, guvernul va fi încontinuare cel mai mare acţionar în cadrul GM în perioadaurmătoare, poate anii următori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO