Companii

Zeta Petroleum a atras 8,7 mil. dolari prin oferta publică iniţială şi va investi banii în România

Zeta Petroleum a atras 8,7 mil. dolari prin oferta publică iniţială şi va investi banii în România

Autor: Vlad Popescu

27.04.2012, 14:36 263

Compania Zeta Petroleum a încheiat vineri oferta publică iniţială la bursa de la Sydney, atrăgând 8,35 milioane dolari australieni (8,7 milioane dolari SUA), fonduri care vor fi folosite pentru evaluarea şi dezvoltarea perimetrelor de petrol şi gaze de la Bobocu (Buzău) şi Jimbolia (Timiş).

Zeta Petroleum, cu birouri la Perth şi Londra, vrea să se listeze la bursă în luna mai. Zeta Petroleum a fost înfiinţată în 2005 în Marea Britanie şi cumpărată anul trecut de o companie australiană.

Compania doreşte să înceapă operaţiunile de foraj la câmpul gazeifer Bobocu şi la zăcământul petrolifer Jimbolia, anticipând că ambele proiecte vor începe să producă din 2013, a declarat directorul general al Zeta Petroleum, Stephen West.

Fondurile vor fi folosite în principal pentru evaluarea şi dezvoltarea câmpului gazeifer Bobocu, care are resurse cunoscute de 1,25 miliarde metri cubi de gaze şi resurse potenţiale de circa 400 milioane metri cubi. În plus, compania vrea să evalueze şi să dezvolte proiectul Jimbolia, cu resurse potenţiale de 1,72 milioane barili.

West a adăugat că anticipează exploatarea perimetrului Bobocu la capacitate maximă de la mijlocul anului viitor, "ceea ce corespunde cu dereglementarea pieţei româneşti a gazelor".

"Anticipăm că această dereglementare susţinută de UE va creşte preţul actual al gazului de peste două ori", a arătat şeful Zeta.

Zeta se concentrează pe explorarea şi dezvoltarea de proiecte de petrol şi gaze în România şi Europa de Est. Compania deţine licenţe pentru perimetrele Bobocu şi Jimbolia şi are o participaţie de 12,5% la proiectul gazeifer Pădureni.

Totodată, compania are trei permise de prospectare pentru o surpafaţă totală de 6.000 kilometri pătraţi în zone din România unde speră să descopere petrol şi gaze.

Compania petrolieră australiană Key Petroleum a cumpărat anul trecut Zeta Petroleum şi subsidiara acesteia din România, valoarea tranzacţiei fiind de 12,74 milioane dolari.

Key Petroleum are operaţiuni în Australia, Marea Britanie, Italia, Suriname şi Tanzania şi este listată la bursa de la Sydney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO