Companii

ZF Live. Gabriel Sincu, country director, TMF România: România este în prima treime în clasamentul mondial al celor mai birocrate ţări, se situează pe locul 24

Autor: Ramona Cornea

10.07.2023, 18:45 315

„În partea noastră de lume, mai rău decât noi stau polonezii, care sunt pe locul 12, şi croaţii, pe locul 20. Acum doi ani România a fost pe locul 29, anul trecut a fost pe locul 33, acum a urcat pe locul 24“.

România ocupă locul 24 în clasamentul global al ţărilor după nivelul de birocraţie, arată Raportul privind Complexitatea Afacerilor, citat de Gabriel Sincu, country director al TMF România, compania care a realizat raportul.

„Suntem destul de birocraţi, suntem în prima treime a clasamentului. (...) România este pe locul 24 în clasament. Primele zece ţări cele mai cele mai birocrate sunt de sorginte latină. Pe primul loc anul acesta este Franţa, care în ultimii doi ani a fost pe locul al doilea. Acum, pe locul doi avem Grecia, după care avem Brazilia, Mexic, Columbia, ele completează top cinci. În partea noastră de lume, mai rău decât noi stau polonezii, care sunt pe locul 12, şi croaţii, pe locul 20. Acum doi ani România a fost pe locul 29, anul trecut a fost pe locul 33, acum a urcat pe locul 24. Cu cât eşti mai jos, cu atât e mai bine“, a spus Gabriel Sincu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Compania sa face Raportul privind Complexitatea Afacerilor de 10 ani, el este făcut în ţările în care compania activează, iar anul acesta are 78 de jurisdicţii, acoperă peste 98% din PIB-ul la nivel mondial.

„Sunt cele mai puternice ţări din lume, inclusiv China. Se iau în considerare anumite elemente, este un chestionar uriaş pe care trebuie să-l completeze o companie. În baza acelui chestionar se face acest clasament în fiecare an, care este un instrument pe care clienţii noştri îl analizează în momentul în care aleg următoarea ţară în care merg să investească. (...) Noi, cu raportul acesta, încercăm să venim şi pe masa autorităţilor şi să le arătăm unde sunt în clasamentul mondial al birocraţiei şi ce pot să facă pentru a coborî în clasament“, a detaliat reprezentantul TMF România.

Aspectele negative ale economiei locale sunt legate de schimbările frecvente de legislaţie, schimbări adesea făcute fără consultări cu mediul de business, cu oamenii care vor fi afectaţi de modificările respective, crede el.

„La ce stăm prost este că după treizeci de ani avem aceste metehne cu schimbările bruşte de legislaţie. Pentru investitor este o problemă schim­barea bruscă a legislaţiei. A doua este că în momentul când schim­băm nu ştim ce vrem să facem de fapt pentru că toate aceste schimbări vin de undeva de sus, dar nu sunt trecute prin filtrul raţiunii şi nu sunt discutate cu oamenii din business, cu oamenii care sunt loviţi de pro­blema asta. Al treilea lucru ţine de faptul că în continuare administraţia noastră ,deşi la nivel declarativ vrea să fie în secolul 21, este încă în perioada fanariotă, ne jucăm cu mijloacele electronice, dar lucrurile nu stau cum ar trebui să fie“, a detaliat Gabriel Sincu.

Punctele bune în momentul de faţă sunt legate de dorinţa ca lucrurile să se schimbe, faptul că totuşi avem un mediu de afaceri solid şi deja coagulat, care reuşeşte sau încearcă cel puţin să fie un partener puternic de dialog cu autorităţile, precum şi  faptul că suntem în Uniunea Europeană şi în NATO.

„Toată această birocraţie este compensată cumva prin nivelul scăzut al taxelor, avem discuţii cu diverse companii, şefi de multinaţionale care zic că aceeaşi birocraţie există şi în Germania, Italia şi în Spania, numai că în România, când tragi linie, taxele sunt mai mici. Am fi ipocriţi să spunem că nu am făcut progrese, se vede numai dacă ieşim pe stradă şi vedem cum sunt oameni îmbrăcaţi. În materie de fiscalitate, de birocraţie, lucrurile sunt cu siguranţă mult mai bune“, a adăugat reprezentantul TMF.

În ceea ce priveşte cele mai fierbinţi teme la zi, el menţionează în primul rând digitalizarea.

„Toată lumea vorbeşte despre inteligenţa artificială şi digitalizare, big data şi practic lucrurile să fie cât mai simple, să fie armonizate. Dacă lucrurile acestea sunt aşezate, oamenii îşi văd de treabă, nu mai pierd vremea cu birocraţia“.

Despre eliminarea facilităţilor fiscale oferite anumitor categorii de angajaţi, precum cei din sectorul IT, din construcţii, agricultură şi industria alimentară, el spune că se va întâmpla la un moment dat, având în vedere datoriile pe care le are statul român.

„Trebuie să se armonizeze modul în care este impozitată munca şi acolo probabil va fi o discuţie, nu am văzut încă un proiect de act normativ, am văzut că ministrul nostru de finanţe deocamdată doar ne aruncă aşa nişte pastile să vedem cum reacţionează piaţa. Este normal să se întâmple şi se va întâmpla probabil la un moment dat lucrul acesta, trăim pe datorie în continuare“, a spus Gabriel Sincu.

Despre atragerea forţei de muncă prin salarii mai mari, el crede că este o posibilitate, însă este o măsură care trebuie să facă parte dintr-un mix, ci nu una de sine stătătoare.

„Este un mix, angajatorii pot să pluseze la salariu, şi noi am început să plusăm, în ultimii ani avem creşteri de salarii, anul trecut costul cu salariile mi-a crescut cu 20%, iar anul acesta probabil că vom avea acelaşi trend. Pe de altă parte, în momentul când tu, angajator, oferi un salariu aştepţi şi ceva în schimb, iar pentru asta este încă nevoie de muncă. Noi recrutăm juniori, îi creştem, îi dezvoltăm şi încercăm să-i ţinem, aceasta este bătaie. În acest domeniu de consultanţă fiscală, un salariu de intrare este undeva pe la 500 - 600 de euro, vorbim despre un salariu net. Creşterea salarială este undeva mai puternică la început, poţi să creşti cu 15-20-25%  în primul an de zile, după care începe să se plafoneze procentul. La nivel de manager ajungi ca să câştigi nişte mii de euro“, a concluzionat Gabriel Sincu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels