Constructii & Imobiliare

2016, anul milionului în imobiliarele româneşti

2016, anul milionului în imobiliarele româneşti

Autor: Bogdan Alecu, Ştefan Stan

28.12.2016, 12:16 595

Livrările de spaţii de retail, logistice şi de birouri din acest an s-au ridicat la 956.000 de metri pătraţi, în creştere cu 88% faţă de 2015, marcând astfel cel mai bun an al pieţei imobiliare locale din 2008 încoace, potrivit unei analize a DTZ Echinox.

2016 a fost astfel un an cu livrări în creştere semnificativă pe toate segmentele pieţei imobiliare, excepţie făcând spaţiile de birouri din afara Bucureştiului, segment care venea după un an 2015 cu livrări record.

Piaţa imobiliară va scădea anul viitor la 700-800.000 de metri pătraţi livraţi, faţă de aproape un milion de metri pătraţi livraţi anul acesta. Scăderea se va simţi cel mai puternic pe retail şi spaţiile comerciale, birourile vor fi într-o uşoară scădere, în timp ce sectorul de logistică şi industrial va rămâne la fel, a declarat Cristi Moga, consultant imobiliar DTZ şi fost jurnalist ZF în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Anul acesta livrările de birouri s-au triplat în Bucureşti faţă de anul precedent. Pe segmentul rezidenţial la nouă luni au fost livrate undeva la 8.000 de locuinţe, un număr asemănător cu aceeaşI perioadă a anului trecut.

”Există o cerere mai mare, cred că dezvoltatorii ar putea livra mai mult dacă nu ar fi un blocaj la nivel de autorizaţii.  Sunt proiecte uşor întârziate pe fondul dificultăţii de a obţine autorizaţii. Avem chiriaşi care semnaseră şi în 2015 şi proiectele s-au livrat abia anul acesta, spre exemplu Globalworth Tower”, a spus Cristi Moga.

Pentru sectorul spaţiilor industriale şi logistice a fost chiar cel mai bun an din istoria pieţei imobiliare locale, cu livrări de aproximativ 380.000 de metri pătraţi, creşterea consumului, dar şi o cerere mai mare din sectorul industrial, generând un nou val de investiţii „la cheie” (built-to-suit), dar şi speculative, semn că investitorii şi-au recapătat încrederea în potenţialul acestei pieţe.

La nivelul tuturor sectoarelor imobiliare analizate, aproximativ 60% din spaţii au fost construite în Bucureşti şi în imprejurimile Capitalei, remarcându-se ca dimensiune investiţii precum mallul ParkLake Plaza (69.000 mp), turnul de birouri Globalworth Tower (54.700 mp) şi extinderea parcului logistic P3 Bucharest cu aproape 90.000 mp.

În afara Bucureştiului, printre proiectele importante livrate în acest an pot fi menţionate clădirile de birouri dezvoltate de Iulius Group la Iaşi şi Timişoara (42.000 mp în total), mallurile deschise de NEPI în Timişoara (Shopping City Timişoara – 42.000 mp în faza a doua) şi Piatra Neamţ (27.900 mp) şi proiectele logistice şi industriale dezvoltate de Immofinanz (Ploieşti), WDP (Sibiu, Vâlcea, Brăila), CTP (Cluj, Piteşti) sau Transilvania Construcţii (Cluj).

Cea mai mare creştere a livrărilor faţă de anul precedent, de 240%, a consemnat-o sectorul de birouri din Bucureşti, spaţiile noi cumulând o suprafaţă de circa 290.000 mp.

 „Chiar dacă a fost un an cu livrări semnificative, noile spaţii de birouri au fost rapid absorbite, păstrând astfel rata de neocupare stabilă, în timp ce chiriile au înregistrat chiar o uşoară creştere în zonele centrale şi semi-centrale. Pentru 2017 vedem o piaţă dinamică, cu noi companii care analizează intrarea pe piaţă şi chiriaşi existenţi care caută să se consolideze având planuri de creştere a spaţiului ocupat cu procente cuprinse între 20% şi 50%. Companiile cărora le expiră contractele de închiriere la finalul anului viitor şi chiar în prima parte a anului 2018 sunt deja în piaţă pentru a-şi evalua opţiunile, semn că au mai multă încredere în dezvoltarea businessului din România”, a spus Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency

Proiectele de 370.000 mp finalizate anul acesta în sectorul logistic şi industrial reprezintă echivalentul livrărilor din precedenţii cinci ani (2011 – 2015) la un loc, iar ritmul susţinut de dezvoltare se va mentine şi in 2017.

„Aproape 190.000 de metri pătraţi, reprezentând jumatate din spaţiile logistice şi industriale finalizate în acest an, au fost dezvoltaţi în Bucureşti, după o perioadă de şapte ani în care livrările cumulate au fost de doar 90.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă foarte puţin pentru o capitală europeană. Tendinţa de dezvoltare a pieţei logistice se menţine şi pentru 2017, cand estimăm un nivel al livrărilor la acelaşi nivel, focusul investitorilor fiind pe Bucureşti, Cluj şi Timişoara, secondate de Sibiu şi Brasov”, a subliniat Rodica Tarcavu, Senior Broker, Industrial Agency.

Chiar dacă este departe de cifrele atinse în perioada de boom, şi sectorul de retail a avut o evoluţie importantă în 2016, nivelul livrărilor, de 237.000 mp, fiind în creştere cu 40% comparativ cu anul precedent.

 „Este un moment bun pentru piaţa de retail, cu creşteri susţinute în consum în ultimii 2 ani determintate şi de un plan economic stabil, astfel că unii dezvoltatori au accelerat proiectele de retail având un feedback pozitiv, de încredere, din partea retailerilor. Pentru perioada următoare vedem o intensificare a dezvoltării segmentelor de parcuri de retail şi convenience centres, mai slab reprezentate în Romania, comparativ cu alte pieţe din regiune. în 2017, focusul va fi direcţionat către oraşele secundare şi terţiare unde nu există o componentă modernă de retail sau aceasta este slab reprezentată, precum şi către oraşele mari în care, în ciuda faptului că majoritatea sunt deja destul de bine deservite de centre comerciale, dezvoltatorii se vor concentra pe proiecte complementare, ţinând cont de potenţialul ridicat şi în creştere al acestora”, a declarat Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency.

 

DTZ este una dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, cu o echipă de peste 50 de consultanţi şi tranzacţii de închiriere a unor spaţii logistice, de retail şi birouri de peste 100.000 de metri pătraţi intermediate în 2016.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24